Editura Evenimentul si Capital

DOSAR DE PRESĂ. „Prima criză majoră: suspendarea președintelui Băsescu, șeful CSAT”

George Maior a fost numit șef al SRI pe 4 octombrie 2006
Autor: | | 0 Comentarii | 240 Vizualizari

Șeful SRI a dezvăluit că aducerea lui Omar Hayssam în țară a fost principalul obiectiv pe care și l-a propus la începutul mandatului său. De asemenea, a dat detalii despre principala criză cu care s-a confruntat și a explicat de ce avem nevoie de Legile Big Brother

Dan Andronic: Care a fost prima criză cu care v-ați confruntat, mai țineți minte?

George Maior: Prima criză, din păcate, și aici aș reveni un pic. Am pus ca obiectiv al Serviciului și faptul că Omar Hayssam - cel care fusese cauza, știți foarte bine, a demisiei fostului director - să constituie un obiectiv prin aducerea lui în țară.

A durat ceva...

A durat, dar ați văzut finalul. Prima criză majoră a fost, din păcate, una generală, de ordin politic intern: suspendarea președintelui Băsescu, șeful CSAT, în 2007. Un lucru foarte complicat ...

Din perspectiva SRI...

Din multiple perspective, inlusiv a SRI. Atunci era vorba și de CSAT, dacă mai țineți mine.

Da, că vă confruntați cu o noutate și din punct de vedere procedural. Toată lumea se confrunta cu o situație prin care nu mai trecuse.

Exact.

Nicolae Văcăroiu a fost președinte interimat, dacă îmi aduc bine aminte...

Slavă Domnului că a fost un om înțelept în scurta sa carieră de președinte interimar. Dar am avut și o ședință a CSAT, atunci când s-au pus pe tapet chestiuni foarte sensibile legate de funcționarea sistemului de securitate națională, inclusiv anumite tendințe de schimbare a legislației în domeniu, lucru foarte greu de contracarat.

Presiunea suspendărilor


DOSAR DE PRESĂ. GEORGE MAIOR, omul care a schimbat fața SRI

DOSAR DE PRESĂ. „Credibilitatea ține și de felul cum știi să-ți menții neutralitatea”

DOSAR DE PRESĂ. Ultima întâlnire oficială, alături de ofițeri de informații


Tendințe de schimbare a legislației în domeniu, trebuie să precizăm pentru că lumea a uitat... care, de fapt, favorizau clasa politică.

Într-un fel n-ar fi fost o evoluție concordantă cu misiunea noastră într-un secol plin de provocări.

Deci, într-un mod diplomatic spuneți ce am spus eu. .

Exact. Am fost și diplomat. Câteodată îmi aduc aminte.

Ați adus în discuție prima procedură de suspendare a președintelui Traian Băsescu. De fapt ați trecut prin două proceduri de suspendare, ca director al SRI. Două alegeri prezidențiale, nu mai vorbesc de căderea guvernului Ungureanu, de schimbarea Guvernului Boc, alegeri locale sau parlamentare. Cum s-au văzut din perspectiva directorului SRI aceste schimbări?

Ca o evoluție democrată, alteori forțată. Când e vorba de suspendări. Care au pus sub o mare presiune Statul. Și într-un fel credibilitatea sa.

Mai ales în ceea ce privește a doua suspendare.

În ambele suspendări. Se uită această chestiune. Și văd că unii dintre autorii acestei suspendări, sau primei suspendări, sunt extrem de atașați statului de drept, astăzi, și poate că a fost o lecție.

Pe de altă parte este o evoluție firească. Viața i-a învățat să fie atașați de statul de drept.

Dincolo de acest aspect, nu este ușor pentru că securitatea națională funcționează. Sau lupta pentru asigurarea securității naționale funcționează permanent. Nu cu întreruperi, nu pe cicluri politice. Există o continuitate și în cazul unei suspendări. Este evident că anumite decizii trebuie luate chiar și în acel context. Ceea ce nu este ușor.

Până la urmă, statul trebuie să funcționeze, indiferent de momentele lui politice.

A funcționat foarte bine și datorită SRI. Iar dincolo de aceste excepții, vorbeam de suspendări, ciclul politic natural, schimbări de guvern, nu s-au reflectat în activitatea Serviciului.

„Pe președinte l-am asigurat cu informații necesare”

L-ați favorizat pe Traian Băsescu în acești ani, în procedurile de suspendare, în alegerile prezidențiale? La un moment dat o să aflăm. Deci răspunsul dvs. va fi consemnat acuma și-l verificăm peste 40 de ani.

L-am asigurat întotdeauna pe președintele României, Traian Băsescu, cu informația necesară pentru a asigura conducerea strategică a statului în domeniul securității naționale. Dacă asta înseamnă favorizare, nu abdic de la această frază. Nu e vorba de favorizare, bineînțeles, e vorba de a-ți face datoria și cred că mi-am făcut-o.

Pe de altă parte se creeaza la un moment dat o legătură. Aveți mai mult de opt ani de cand sunteți directorul SRI. Traian Băsescu a avut un mandat de 10 ani. Și, până la urmă, SRI, pe lângă controlul parlamentar care are valențele și posibilitățile lui de manifestare, în CSAT depindeți de decizia unui singur om. De decizia președintelui. În ce măsură devine dependent un serviciu de informații, SRI, SIE, spuneți-i cum vreți, de decizia președintelui CSAT?


DOSAR DE PRESĂ. GEORGE MAIOR, omul care a schimbat fața SRI


Întotdeauna este importantă decizia președintelui țării pe linia securității naționale, în orientarea strategică a statului, în relațiile internaționale în legătură cu evoluția Serviciului. Și de aceea o comunicare bună cu președintele este vitală.

Aici vorbeam de o dependență, nu de o comunicare.

O comunicare bună este vitală pentru funcționarea statului. Și încrederea este, de asemenea, un aspect fundamental în această meserie.

Și ați beneficiat de această încredere?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate