DOSAR DE PRESĂ. GEORGE MAIOR, omul care a schimbat fața SRI
- Dan Andronic
- 28 ianuarie 2015, 00:00
Ultimul interviu acordat de fostul director al SRI a fost difuzat, sâmbătă, la postul B1TV, în emisiunea „Lumini și Umbre”, realizată de directorul „Evenimentului zilei”, Dan Andronic. Duminică și luni, în mediul online au apărut interpretări ale declarațiilor sale și atacuri, care au culminat, marți, cu demisia lui George Maior din funcție.
Ultimul interviu cu omul care știe tot ce se întâmplă în România. George Maior: „Toate operațiunile sunt semnate de director”
Invitat la emisiunea „Lumini și umbre” de la B1TV”, moderată de directorul general al EVZ Dan Andronic, șeful SRI a dezvăluit aspecte inedite din activitatea instituției pe care o conduce de opt ani
Dan Andronic: Domnule Maior, toți lucrăm cu informații. „Fie că ne desfășurăm activitatea în presă, fie că lucrăm în mediul academic sau la nivel guvernamental, important este să vedem cum operăm cu aceste date”. După cum cred că v-ați dat deja seama, este un citat din dumneavoastră într-un discurs pe care l-ați ținut recent, iar afirmația dumneavosatră este mai mult decât corectă. Eu aș mai adăuga doar că toți lucrăm cu surse, care ne dau, într-o formă sau alta, informații mai mult sau mai puțin credibile. Și din motivul ăsta aș începe tot cu un citat din dumneavoastră, pentru că există o întrebare la care eu, cel puțin, nu am un răspuns deocamdată. Ați spus, la un moment dat, acest lucru: „Odată cu învestirea noului președinte al României, îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare, un obiectiv profesional legitim, după opt ani în fruntea SRI. Până la acel moment, și atâta timp cât voi ocupa această funcție, nu mai manifest și nu confirm interesul pentru un rol profesional viitor”. Întrebarea directă este dacă v-ați prezentat mandatul președintelui Klaus Iohannis, așa cum ați spus ? Cu alte cuvinte, dacă i-ați pus mandatul pe masă.
DOSAR DE PRESĂ. „Prima criză majoră: suspendarea președintelui Băsescu, șeful CSAT”
DOSAR DE PRESĂ. „Credibilitatea ține și de felul cum știi să-ți menții neutralitatea”
DOSAR DE PRESĂ. Ultima întâlnire oficială, alături de ofițeri de informații
George Maior: Încă din afirmația mea făcută în perioada, cred, a alegerilor, mandatul a fost prezentat... din acea afirmație. Este o afirmație publică. Iar domnul președinte, din câte rețin, a afirmat - și sper să-l citez corect -, că aceasta este o temă artificială, SRI funcționează bine și postul acesta este ocupat. Închei citatul, sper să fie ...corect.
Da, s-ar putea să fie... mai mult sau mai puțin. La o întâlnire cu el i-ați spus: „Domnule președinte, ăsta-i mandatul meu, dumneavoastră hotărâți”?
Din momentul în care am spus-o, această afirmație a intrat în funcțiune, ca să spunem așa. Am avut multe întâlniri cu domnia sa și ceea ce am avut de spus, am spus. Deci lucrurile sunt clare din acest punct de vedere. Iar în legătură și cu partea a doua a afirmației de atunci, ați văzut că lucrurile au stat așa.
În sensul că nu manifestați și nu confirmați interesul pentru un rol profesional viitor...
Exact, așa cum adesea s-a tot discutat.
„Țin la această calitate”
...Prim-ministru, ambasador la Washington, nu mai știu, că la dumneavoastră funcțiile care vi s-au oferit cât erați directorul SRIului erau multiple.
Am fost de toate, în discuții. Țin la această calitate, una foarte importantă în stat și cu foarte mare responsabilitate.
Am înțeles. Dacă tot vorbim de președintele Traian Băsescu, au trecut mai mult de opt ani: 4 octombrie 2006, când ați fost confirmat în funcția de director. Cât de surprins ați fost atunci când Traian Băsescu v-a făcut această propunere?
A fost o propunere inedită.
Vă așteptați la ea?
Sincer, nu mă așteptam... De ce ? Pentru că proveneam din Opoziție, era un aspect inedit, introdus chiar de domnul președinte. De a avea un om din opoziție în fruntea serviciilor sau Serviciului Român de Informații. Pe de o parte, pe de altă parte era și o chestiune legată de CV-ul meu, de activitatea mea, fusesem secretar de stat în domeniul apărării, un domeniu apropiat de elementul strategic, de politica de apărare, intelligence, negocieri internaționale
Ați mai avut legătură cu intelligence, într-o formă sau alta?
Nu, și am și afirmat acest lucru. Fusesem în Ministerul de Externe, în straturile strategice, să le spunem așa, importante în evoluția unui stat în domeniul intern și extern. Și cred că acest CV a contat foarte mult, și cred că întotdeauna va conta un asemenea CV sau unul similar pentru o funcție de acest gen.
DOSAR DE PRESĂ. „Prima criză majoră: suspendarea președintelui Băsescu, șeful CSAT”
„Erau relaționări cu sfera politică din zona ofi țerilor de informații”
Ați ajuns aici. Nu știu dacă era același birou sau aceeași clădire. Dar în momentul în care ați fost confirmat ca director al SRI, care au fost primele două măsuri pe care le-ați luat. Ce ați făcut?
În primul rând, am pornit un program amplu de transformare, de reformă a Serviciului. Din punct de vedere operațional, intelectual, proceduri, resurse umane - am adus Serviciul, după părerea mea, la exigențele secolului 21, din punct de vedere al informațiilor și al provocărilor de securitate. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să întrunesc Biroul Executiv al Serviciului.
DOSAR DE PRESĂ. „Credibilitatea ține și de felul cum știi să-ți menții neutralitatea”
Care-i format din...
Prim-adjunct, adjuncți și șefii principalelor Direcții. Am propus acest program, etapizat pe trei ani, 2007-2010, cu aceste obiective pe care le-am menționat. Ceea ce nu este ușor într-un Serviciu de Informații.
Cât de legat era SRl de politică? Și mă refer aici la conexiuni strânse. Mă înțelegeți ce vreau să spun...
Existau tentații și ten dințe. Anumite relaționări cu sfera politică din zona ofițerilor de informații. Acest lucru l-am curmat foarte tranșant și, zic eu, intransigent. Am spus că, la nivelul Serviciului, principiile pe care se va baza activitatea vor fi date de obiectivitate, neutralitate și independență politică.
Directorul, într-o formă sau alta, este un om politic. Este interfața Serviciului cu factorul politic.
Este și interfața Serviciului, dar și principalul factor operativ în Serviciu. Să știți că acest lucru creează, uneori, confuzii.
DOSAR DE PRESĂ. Ultima întâlnire oficială, alături de ofițeri de informații
De ce spuneți că este principalul factor operativ? Adică ce faceți, prindeți spioni?
Pentru că toate ope rațiunile sunt aprobate de director.
„Îmi asum”
Cu nume și prenume... Adică dumneavoastră știți cam tot ce se întâmplă în țara asta. Din punct de vedere al SRIului, bineînțeles.
Exact. Toate mandatele sunt semnate de director. Deci toate aspectele legate de operativ sunt asumate de director.
Cu alte cuvinte, când dumneavoastră vă uitați la un ministru, la un ziarist, la un cetățean, știți dacă-i ascultat sau nu? Dacă face obiectul unei supravegheri sau nu?
Din perspectiva Serviciului, da. Dacă ar fi vorba de alte instituții...
Nu, din perspectiva Serviciului. Majoritatea mandatelor, cele de siguranță națională, trec prin mâna dumneavoastră. Interesant.
Da, îmi asum.