DNA Cluj face anchetă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Motivul: plăţi fictive la investiţia de 11 milioane de euro
- Mihai Şoica
- 14 octombrie 2014, 16:24
Fostul director al Muzeului Naţional de Istorie a Transivaniei (MNIT), Viorica Crişan este anchetată de procurorii anticorupţie după ce a manageriat, în propriul interes, o investiţie de 11 milioane de euro care vizează lucrări de "amenajare muzeală".
Procurorii anticorupţie îi cercetează pe toţi funcţionarii de la Muzeul de Istorie din Cluj Napoca dar şi pe cei din Ministerul Culturii pentru modul în care au gestionat contractul de 11 milioane de euro. Cei anchetaţi sunt Viorica Crişan, fost director al MNIT, Emilia Taloş, contabil şef la MNIT, Mircea Staicu, fost secretar general în cadrul Ministerului Culturii, Roxana Bălăuţă, director adjunct în cadrul Ministerului Culturii şi Constanţa Grosu, angajat al Ministerului Culturii.
Concret, fostul director al MNIT este acuzat de fapte grave şi anume că a achitat lucrări care nu au fost niciodată executate. "Din probele administrate a rezulta că atribuirea execuţiei lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Amenajare muzeală” s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achiziţiile publice, iar efectuarea de plăţi/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiţii, a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea, sau a fost făcută pentru servicii şi lucrări neexecutate. Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a efectuat plăţi, în trei tranşe, în perioada 23.12.2009 – 29.12.2009, către SC Artex Services Internaţional SRL Bucureşti", se arată într-un comunicat al DNA.
Pentru a face rost de bani pentru lucrările suplimentare, Viorica Crişan şi contabilul şef al MNIT au solicitat majorarea bugetului de investiţii pentru anul 2009, cu suma de 6.93 milioane lei. Procurorii anticorupţie mai susţin că cele două angajate ale MNIT au solicitat abuziv, cu documente care nu au avut la bază nicio notă de fundamentare, majorarea bugetului cu suma respectivă, fapt cu care angajaţii Ministerului Culturii au fost de acord.
Directorul care a dezvăluit ilegalităţile a fost destituit
Cel care a sesizat ilegalităţile care se derulează în acest contract de modernizare a clădirii MNIT şi a expoziţiilor permanente, a fost profesorul universitar Ioan Piso, care la rândul lui a fost director al acestei instituţii. Piso susţine că a fost demis în anul 2011, pe motiv că a devenit incomod deoarece a dezvăluit ilegalităţile care se întâmplă în contractul de 11 milioane de euro. "Am protestat în modul cel mai vehement împotriva contractului fraudulos în valoare de 13 milioane de euro încheiat cu firma Artex S.A. şi din care au fost achitate fără nicio justificare legală suma de 1,7 mil. de euro. Un singur lucru a fost făcut bine şi anume faţadizarea, pentru care banii au fost avansaţi de primărie", a spus Piso.
Profesosul universitar a mai susţinut că în 2011, în luna iulie a convocat firma ARTEX SRL, care se ocupă de lucrările de modernizare, la o conciliere, în vederea recuperării sumei de 1.7 milioane de euro. "I-am chemat la o conciliere directă, pentru data de 27 iulie 2011, pentru recuperarea sumei de 1,7 mil. de euro (7 mil. de lei). Răspunsul a venit cu două zile mai târziu prin destituirea mea. Pierderea acestor bani de către cineva a cântărit mai greu decât riscurile destituirii mele", a mai adaugat Ioan Piso.