Disponibilizații de la Oltchim au primit „compensatoriile” doar pe hârtie

Disponibilizații de la Oltchim au primit „compensatoriile” doar pe hârtie

Sute de foști angajați ai combinatului din Râmnicu Vâlcea sunt în pragul unei revolte după ce au afl at din fi șele fi scale pe 2013 că și-au primit integral plățile compensatorii promise de administratorul judiciar, când de fapt nu au încasat niciun leu.

În vara anului trecut, administratorul judiciar a promis salariaților de la Oltchim că cei care vor fi disponibilizați vor primi plăți compensatorii. Ca urmare a acestor asigurări, 60% dintre cei care au fost dați afară au plecat de bunăvoie.

Cu jalba-n băț

Până acum, oamenii nu au văzut niciun ban din zecile de mii de lei promise, însă s-au trezit că nu mai pot beneficia de protecție socială deoarece plățile compensatorii au fost înregistrate la Fisc. „Din acte rezultă că am încasat 79.000 de lei. În realitate eu n-am văzut un leu din acești bani”, spune Nicolae Burdoază, fost angajat de la Oltchim.

Bărbatul a trebuit să prezinte adeverință de venit pentru a putea beneficia de ajutor social. „Din cauza acestui act oficial, mi-a fost respins dosarul de ajutor social. Șase oameni trăim din venitul meu în completare, care este de 1.000 de lei“, adăugat vâlceanul.

Ca și alți foști colegi, el umblă de trei zile de la o instituție a statului la alta pentru a cere explicații. Ca să își facă dreptate, oamenii au angajat un avocat și au depus plângeri la DIICOT, acuzând conducerea Oltchim de fals în înscrisuri oficiale.

Cum s-a ajuns aici

La plecarea din companie, în actele muncitorilor au fost trecute, conform Codului Fiscal în vigoare, sumele ce urmează a fi încasate și de aceea au apărut ca venituri realizate în 2013. Numai că plățile urmau să fie efectuate către beneficiari la privatizarea combinatului, anunțată pentru 6 iunie 2014, sau atunci când vor exista resurse financiare suficiente, ele fiind înscrise la masa credală. „Ar fi trebuit să primească plățile compensatorii pe 14 iunie 2013, când au fost concediați, dar au acceptat ca sumele să fie înscrise la masa credală”, a declarat pentru EVZ liderul sindical Mihai Diculoiu.

Cu legea în mână

Pe de altă parte, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență, Arin Stănescu, spune că nu ar fi trebuit ca Oltchim să le elibereze acele adeverințe de venit foștilor angajați. „Eu nu aș fi eliberat asemenea adeverințe. Până nu se vinde compania, despre ce plăți vorbim? Cât timp oamenii nu au încasat efectiv banii, cei de la Fisc nu trebuiau să considere plățile compensatorii ca venituri”, ne-a explicat Arin Stănescu.

Reprezentanții Oltchim spun că au respectat legea și că, dacă nu ar fi înregistrat acele venituri, la momentul privatizării, disponibilizații nu ar mai fi putut primi plățile compensatorii. (A contribuit Simona Tapalagă)

Ne puteți urmări și pe Google News