Directorul agenției franceze de recuperare a prejudiciilor: Modelul poate fi aplicat în România

Directorul agenției franceze de recuperare a prejudiciilor: Modelul poate fi aplicat în România

Recentele arestări și condamnări ale politicienilor sau funcționarilor corupți a ridicat o problemă destul de serioasă: cum poate recupera statul român prejudiciile create de aceștia? După ce președintele Klaus Iohannis a atras atenția, la un moment dat, că procentul de recuperare a acestor prejudicii este extrem de mic, iar ministrul Justiției a indicat ANAF drept principalul vinovat, reprezentanții Ministerului de Finanțe au anunțat, la începutul lunii, că va fi creată o agenție specială, pe modelul francez, care să se ocupe de recuperarea prejudiciilor.

Într-un interviu exclusiv acordat postului Digi24, fostul judecător Charles Duchaine, în prezent director al Agenției pentru Recuperarea Prejudiciilor din Franța, explică modul în care funcționează instituția și cum ar putea autoritățile române să preia modelul francez pentru dezvoltarea unei agenții similare.

Autoritățile franceze au luat decizia de a înființa agenția în 2011 din cauza faptului că procurorii și judecătorii nu puteau gestiona problema bunurilor sechestrate și confiscate.

"Am creat-o pentru că din cauza dificultăților pe care le înfruntau procurorii sau judecătorii atunci când trebuia să pună bunuri sub sechestru, ei bine, renunțau să o facă. Agenția are personal de la Ministerul de Justiție, de la Finanțe, mai sunt polițiști, jandarmi, vameși. E o structură interministerială care ajută justiția. Vă dau un exemplu: când pun sechestru pe o mașină, în loc să le țină într-un garaj, ceea ce costă mult, iar mașina se degradează, magistrații ne dau nouă această mașină, noi o vindem și punem banii într-un cont. Dacă persoana respectivă e condamnată, banii sunt confiscați, dacă nu, primește banii respectivi în locul mașinii. E o soluție bună, proprietarul pierde mai puțini bani, la fel și statul. Intervenim și în confiscările de imobile. Suntem în contact cu notarii, vindem imobilul și recuperăm banii în beneficiul statului", explică mecanismul de funcționare a agenției Duchaine.

Oficialul francez consideră că legea din 2010, pe baza căreia a fost înființată agenția pe care o conduce, a deschis drumul pentru eficientizarea procedurilor de punere sub sechestru și confiscare. "Metodele de confiscare nu erau cele mai bune și de fapt nu se ajungea la nici un rezultat. În schimb, în 2014, am avut 660 de puneri sub sechestru de imobile. Același lucru pentru conturile bancare. Legea din 2010 a lansat o serie de proceduri adaptate de sechestru care nu existau înainte. De aceste proceduri vor beneficia și colegii români pentru că legea din România e destul de comparabilă cu cea din Franța. Aplicarea noilor texte a permis această creștere exponențială a numărului de puneri sub sechestru și a numărului de confiscări", afirmă Charles Duchaine.

Întrebat dacă autoritățile din România pot implementa modelul francez, așa cum au declarat oficialii de la Finanțe, fostul magistrat francez atrage atenția asupra faptului că trebuie construit un întreg sistem pentru ca procentul de recuperare a prejudiciilor să se modifice.

"Agenția noastră este ultima piesă dintr-un lanț, dar e un proces întreg care s-a pus în mișcare, așa cum începe să se pună și în România. Există organe care identifică bunurile, apoi le pun sub sechestru și le confiscă, dacă e nevoie. Deci trebuie făcut construit tot acest sistem pentru ca el să fie eficace. Dacă lipsește un singur element, nu va funcționa. Agenția e ultimul element din sistem, dar e indispensabil. Modelul francez poate fi transferat. Cunosc România și colegii români de peste zece ani și știu care sunt eforturile pe care le-au făcut. Există multe legi și instrumente care au fost adoptate și cred că azi se poate înființa și în România o astfel de agenție. Nu aș spune pe model francez, pentru că agenția noastră e un exemplu printre altele. Noi, când ne-am înființat, ne-am inspirat din modele străine, cel canadian, cel belgian și azi e evident că România se uită la exemplele care funcționează în alte părți. De mai mulți ani discut cu colegi din România și știu că au toate atuu-rile ca să reușească", conchide Duchaine.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre