DEZVĂLUIRI REVOLTĂTOARE de la radio Europa Liberă: Numele foarte multor TORŢIONARI sunt ţinute SECRETE. CINE are INTERESUL de a-i proteja?
- Bianca Zaharescu
- 3 iulie 2016, 12:48
Jurnaliştii de la Radio Europa Liberă dezvăluie detalii şocante în ceea ce priveşte dosarele activiştilor comunişti şi ale agenţilor securităţii. Aceştia susţin că nu sunt dezvăluiţi decât asasinii din epoca lui Dej, cei din perioada Ceauşescu fiind protejaţi, iar dosarele lor bine păzite şi asta pentru că unii dintre ei sunt în contunare activi şi utili totodată sistemului.
Dezvăluirile vin în contextul anunţului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului care a făcut publice numele a încă doi torţionari din închisorile comuniste: generalul Gheorghe Boştină şi colonelul Marian Ventura Petrescu.
Posibiltatea ca aceştia să fie măcar citaţi de Parchet este una foarte redusă, necunoscându-se foarte multe despre foştii torţionari. Autorităţile nu ştiu unde sunt sau dacă mai sunt în viaţă chiar.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului are în vizor o listă de alte 300 de persoane, aproape toţi foşti torţionari. Luând în calcul faptul că şansele ca aceştia să fie găsiţi, achetaţi şi mai apoi judecaţi sunt foarte scazute, putem spune că procesul comunismului va trena până când ultimul vinovat va dispărea în mod natural. În cei 26 de ani de după căderea regimului comunist, au fost întocmit numai patru rechizitorii referitoare la torţionarii din închisorile şi lagărele precum cel de la Periprava.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus 12 sesizări penale pentru crime împotriva umaităţii, aşa cum ar trebui încadrate faptele odioase ale torţionarilor, din care numai una s-a soldat cu proces de condamnare.
În urmă cu zece ani, fostul preşedinte Traian Băsescu condamna comismul cu voce tare, bazându-se pe un raport ce include numeroase nume ale vinovaţilor de crimele comunismului , fie moral, fie practic.
Tortura prin metode greu de imaginat sau uciderea celor consideraţi inamici ai sistemului totalitar a însemnat o practică a întregii istorii a comunismului, iar cu toate acestea, condamnarea oficială nu a avut urmări, scrie flux 24.