Editura Evenimentul si Capital

Căutători de COMORI, vi se pregătește ceva!

Detectoarele de metale ... în pericol
Autor: | | 0 Comentarii | 2383 Vizualizari

În maxim două săptămâni, comorile nedescoperite vor avea un statut special. Sau, mai degrabă, detectoriștii ar putea fi priviți altfel...

Detectoriștii, în anumite condiții, ar putea fi


 

încadrați la ... braconaj.

Totul a pornit de la o scrisoare deschisă a 22 de arheologi români, adresată, pe 3 martie 2016, ministrului Culturii:„Ne exprimăm (...) îngrijorarea faţă de fenomenul distrugerii patrimoniului şi siturilor arheologice, care a ajuns la o amploare inimaginabilă datorită freneziei cu care acestea sunt «cercetate» cu detectorul de metale de către autointitulaţi «arheologi amatori». Stimularea activităţii acestora are ca principal imbold un adevărat spectacol mediatic prin care aceste distrugeri sunt prezentate drept rezultate ale unor activităţi «laborioase» întreprinse de unii cetăţeni care se declară a fi pasionaţi de trecut.” Activitatea acestora distruge siturile arheologice, drept urmare, ar fi necesară o nouă legislație.

Pasul doi.  Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, decide, la începutul lunii martie, că muzeele din subordinea Ministerului Culturii nu mai au voie să achiziționeze comori descoperite de detectoriști.

Pasul trei. Arheologii sunt foarte bucuroși. Iată ce au declarat pentru Evenimentul zilei:  „Măsurile anunțate de către ministrul Culturii sunt similare celor adoptate în alte state europene învecinate României (de exemplu Bulgaria și Ungaria), care s-au confruntat de asemenea cu acest fenomen al «detectoriştilor». Astfel, reglementările legale trebuie să țină seama de legislația și practica europeană, România fiind semnatară a convențiilor europene în acest domeniu. Așadar, măsurile anunțate corespund deplin obligațiilor și necesității de reglementare legislativă la nivel național. Considerăm că s-a ajuns în situaţia în care arheologia din România riscă să fie deturnată şi introdusă într-un spaţiu absurd, în care înalta tehnologie adoptată din ce în ce mai mult în practica domeniului se combină cu o concepţie învechită despre obiectul disciplinei. Pentru a nu transforma practica arheologică din România într-un serviciu de prestări servicii în slujba unui hobby adoptat de unii cetăţeni, trebuie să revenim la începuturile inițiativelor legislative care au permis dezvoltarea acestui fenomen”, ne-au declarat arheologii.  Cu alte cuvinte „Este nevoie de un nou cadru legislativ care să consemneze caracterul intenţionat al folosirii detectorului şi, în consecinţă, de crearea de către Ministerul Culturii a unui sistem de acreditări şi autorizări pentru persoanele pasionate de trecut care folosesc detectorul de metale. Avem nevoie de o legislaţie clară şi, apoi, de proceduri interne ale instituţiilor implicate în protejarea patrimoniului arheologic care să prevadă acele acţiuni care vor putea să prevină căutarea în van a contextului arheologic pierdut”.

Și, totuși, se lucrează

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate