Cauza principala a mortii scriitorului este intoxicatia cu alcool. Desi raportul medico-legal lasa loc la interpretari, specialistii legisti care au analizat cadavrul in urma cu 27 de ani nu au niciun dubiu.
Marin Preda a murit pe 16 mai 1980. Avea 57 de ani si noua luni. Evenimentul tragic a avut loc la trei luni dupa lansarea romanului „Cel mai iubit dintre pamanteni”. Moartea lui a fost inconjurata intr-o aura de mister, iar despre acest subiect au vorbit foarte multi scriitori. Referiri la medicii legisti, la cei care au fost martori la necropsia cadavrului scriitorului au fost putine. Chiar de atunci, in randul opiniei publice s-a indus ideea ca Marin Preda a fost ucis de Securitate. Ultimele sale romane „Cel mai iubit...” si „Delirul” erau pline de referiri la istoria recenta a Romaniei.
„Cand s-a terminat autopsia, foarte multa lume a rasuflat usurata”, povesteste Alexandru Gheorghe, medic primar in medicina legala, martor la autopsie, astazi in varsta de 59 de ani.
O calatorie amanata
Corpul scriitorului a fost ridicat de la Casa de creatie Mogosoaia in ziua de 16 mai 1980, in jurul orei 14.00. A fost prezent medicul legist de garda din acea zi, doctorul Anastase Cavaliotti.
„Eram de serviciu si ma aflam la alt caz in apropiere de Mogosoaia. In jurul orei 11.00 am primit telefon in locul in care eram si am fost trimisi la Casa de creatie. Cred ca am ajuns in jurul orei 12.00. Ne astepta acolo un medic-scriitor (n.r. - Dan Claudiu Tanasescu), cel care descoperise cadavrul”, a povestit in exclusivitate pentru „Evenimentul zilei de duminica” medicul legist Alexandru Cavaliotti, astazi pensionar.
Scriitorul Dan Claudiu Tanasescu si Cornel Popescu, redactorul-sef al Editurii Cartea Romaneasca, au fost cei care au intrat in camera numarul 6, din Pavilionul C, rezerva in care lucra Marin Preda.
Cei doi aveau intalnire la Mogosoaia cu autorul „Morometilor”, urmand sa plece la Focsani, unde aveau „intalniri cu cititorii” romanului „Cel mai iubit dintre pamanteni”.
„In dimineata plecarii, telefoanele de la Focsani ma zapacisera. Intalnirea lui Preda cu cititorii urma sa se desfasoare in sala teatrului. Era asteptat de toata lumea. Se pregatea un fel de sarbatoare a autorului. Pe la ora 11.30 l-am luat pe Cornel Popescu si-am plecat la Mogosoaia. Era o zi friguroasa. Dupa noi veneau Petre Anghel si Ion Rosu cu alta masina. Am urcat in goana scarile din marmura si am batut la usa camerei cu numarul 6. Niciun raspuns. Am mai ciocanit o data. Liniste. Am apasat clanta si usa maronie s-a deschis... Marin Preda parea ca doarme intr-o pozitie nefireasca”, povesteste medicul-scriitor Dan Claudiu Tanasescu in volumul „Timpul n-a mai avut rabdare”, publicat de Editura Cartea Romaneasca in 1981.
In pijama si cu pardesiu
Dan Claudiu Tanasescu crede ca Preda doarme si incearca sa-l trezeasca. Isi da seama ca e mort si ii sopteste acest lucru lui Cornel Popescu ce intrase si el in camera. Acesta din urma sufera un soc si iese alergand. Dan Claudiu Tanasescu pleaca si el din camera si se duce la masina sa-si ia trusa medicala. „Marin Preda murise si nici eu cu trusa mea plina de injectii si nici nimeni de pe lumea asta nu-i mai putea fi de ajutor”, scrie Tanasescu in volumul citat mai sus.
In procesul-verbal cu numarul 6.706, intocmit in data de 16 mai 1980 de Procuratura Municipiului Bucuresti, se consemneaza: „In jurul orei 12.15, in camera cu numarul 6 din Pavilionul C, pe patul de langa fereastra, cu capul sprijinit de tablia patului, este gasit scriitorul Marin Preda decedat, cu rigiditate cadaverica instalata.”
„Era imbracat in pijama si avea un pardesiu peste. Era asezat cu fata spre fereastra si cu capul in partea opusa locului unde erau pernele. Nu erau semne de violenta in camera. Nu mi s-a parut nimic suspect. Nu era multa lume la fata locului cand am ajuns noi. Am putut examina cadavrul in liniste si am acordat toata atentia cazului. Stiam ca e vorba de un scriitor important”, a declarat medicul legist Anastase Cavaliotti pentru „Evenimentul zilei de duminica”, acestea fiind primele declaratii pe care le face presei dupa 27 de ani de la tragica disparitie a lui Marin Preda.
Alcoolemie ridicata
Autopsia cadavrului a avut loc dupa 24 de ore. „Imi amintesc ca a participat foarte multa lume. Interventia a facut-o profesorul Moise Terbancea, directorul Institutului de Medicina Legala, iar mana lui dreapta a fost doctorul Constantin Rizescu. In timpul interventiei, atunci pe loc i s-a facut un examen toxicologic. Acesta a fost realizat de cercetatorul Ion Droc, sef al laboratorului de toxicologie de la vremea aceea, alcoolemia fiind de 3,5 grame/1.000”, povesteste medicul legist Alexandru Gheorghe. Starea de coma alcoolica se poate instala incepand cu o alcoolemie de 2,5 grame/1.000.
Medicul legist Constantin Rizescu preda la Universitatea Romano-Americana si are 66 de ani. El a declarat ca „trupul neinsufletit al scriitorului a fost examinat cu mare atentie. S-au prelevat tesuturi din toate organele vitale si au fost examinate. S-a lucrat cu multa grija. La autopsie au fost prezenti procurori si sefi din militie”, isi aminteste medicul.
Bolile
Suferintele lui Preda
> Scriitorul avea probleme cu ficatul, rinichii si inima.
> Ficatul cantarea 2.500 de grame si avea dimensiunile de 30/21/9 centimetri. „Un organ normal are greutatea de un kilogram”, spune medicul legist Alexandru Gheorghe. Cel al lui Marin Preda avea culoarea castaniu-galbuie, „o culoare si o consistenta ce arata faptul ca acest organ era grav bolnav. Era intr-o stare avansata de degradare din cauza surplusului de grasime.”
> Conform raportului, „cavitatile cordului erau usor dilatate si contineau o cantitate redusa de sange.” Miocardul prezenta probleme serioase de circulatie sanguina la nivelul vaselor capilare, conform constatarilor din raportul medico-legal.
> De asemenea, rinichii prezentau depuneri importante de grasimi si scleroza accentuata, conform aceluiasi raport.
Autopsia
Raportul medico-legal
> Legistul Constantin Rizescu povesteste ca textul raportului a fost refacut de sapte ori.
> „Au fost opinii care au vrut sa scoata in evidenta problemele medicale ale scriitorului si sa spuna ca afectiunea cardiaca si cea hepatica in asociere cu alcoolul au jucat un rol important in provocarea decesului”, povesteste Rizescu.
> „Pana la urma au ramas concluziile trecute in raport, concluzii care au lasat loc la multe speculatii”, a declarat Constantin Rizescu.
> Concluziile raportului: „Moartea lui Marin Preda a fost violenta. Ea s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, in conditiile unei intoxicatii etilice acute. Semnele de violenta descrise la autopsie s-au putut produce prin lovire de corp dur.”
Mogosoaia
Petrecerea care l-a ucis pe romancier
> La „Casa de creatie”, in seara de 15 mai a avut loc o petrecere la care participau: Sonia Larian, Lucian Raicu, Virgil Mazilescu, Teodor Mazilu, Sorin Titel si Viorica Prodanov.
> Sonia Larian - scriitoare, nascuta pe 15 mai 1931 (in acea seara isi serba ziua de nastere), era casatorita cu Lucian Raicu.
> Lucian Raicu - critic literar, nascut in 1931, a murit anul trecut in luna noiembrie. In 1986 a plecat din Romania. S-a stabilit la Paris impreuna cu sotia.
> Virgil Mazilescu - poet si traducator, moare in 1984, la varsta de numai 42 de ani.
> Sorin Titel - prozator roman important. Moare in ianuarie 1985, la varsta de 50 de ani.
> Viorica Prodanof - pictor, nascuta in 1920.
> Gheorghe Buzoianu - scriitor de romane politiste, se naste in 1932 si moare in 1999.
Marin Preda lasa mostenire si o teorie a conspiratiei
Teoria conspiratiei in jurul mortii scriitorului isi are originea in acel tumultuos inceput de deceniu noua. Nu exista decat punctul de vedere oficial. Informatiile erau cenzurate. Romantismul socialist trecuse.
Incepuse criza economica. Alimentele incepusera sa dispara din magazine. In vara anului 1980 se declanseaza criza uleiului si a zaharului. Apar primele cozi in fata „alimentarelor”. Romanul „Cel mai iubit dintre pamanteni” a fost un adevarat succes. A disparut instantaneu din toate librariile. Marin Preda a gustat din plin acest succes.
In epoca au existat speculatii ca titlul este o trimitere directa la paranoia lui Ceausescu. Pe fondul lipsei de informatii, imaginatia lucra cu febrilitate. Iar moartea brutala a scriitorului momentului nu a facut decat sa puna gaz pe foc.
„Desi s-a lucrat cu atentie cred ca celor apropiati de scriitor, familiei si celor dragi le era greu sa faca public faptul ca Marin Preda a murit avand drept una dintre cauze alcoolul. Asa ca s-a pastrat secretul si astfel au aparut tot felul de speculatii”, spune medicul legist Constantin Rizescu.
Deputat in Marea Adunare Nationala
Marin Preda a fost urmarit de Securitate si exista documente in acest sens. Dar niciodata nu a fost considerat un inamic al sistemului sau al familiei Ceausescu. Era, de fapt, un stalp al acelei societati - vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor, iar in 1980, la o luna dupa aparitia romanului „Cel mai iubit dintre pamanteni”, a fost ales deputat in Marea Adunare Nationala. In data de 9 martie „avea sa fie ales, pe buna dreptate, deputat in circumscriptia electorala numarul 5 Dracsanei-Teleorman. Dar Marin Preda n-a participat decat la o singura sesiune a Marii Adunari Nationale, cea dintai a legislaturii curente si, pentru el, cea de pe urma”, consemneaza contracandidatul sau in alegeri, scriitorul Laurentiu Fulga, in volumul „Timpul n-a mai avut rabdare”.
Acestea fiind faptele, este greu de presupus ca Securitatea ar fi pus la cale eliminarea unui deputat MAN, forul invocat de Ceausescu in timpul procesului in care a fost condamnat la moarte noua ani mai tarziu.
Pentru cei care aveau acces la informatii si au citit raportul medico-legal, concluziile acestuia in care se vorbeste despre „moarte violenta” si „asfixie mecanica... prin astuparea cu un corp moale” sunt socante. Iar in mediile culturale de la acea vreme, din cauza acestor concluzii, s-au facut o serie de speculatii in legatura cu moartea prozatorului.
Examen extern
Semnele de violenta au stat la baza teoriei conspiratiei
> In regiunea frontala stanga, la 1,5 centimetri deasupra arcadei sprancenei si la patru centimetri in afara liniei mediane, se gaseste o plaga in forma de semiluna cu concavitatea orientata in jos, cu dimensiunile de 1,5/ 0,5 centimetri acoperita cu crusta hematica groasa de culoarea rosu inchis. Tesuturile din jur sunt fara modificari.
> La trei centimetri deasupra primei rani se gaseste o alta plaga, neregulata, de dimensiunea 1,9/1,5 centimetri, acoperita cu crusta hematica groasa, de culoare rosu inchis.
> Cele doua rani si le-a facut inainte de a muri, pentru ca in raport se precizeaza ca in jurul orei doua noaptea, cand ospatarul Viorica Dinca i-a adus mancarea in camera, „l-a gasit pe scriitor cu sange pe fata”.
Starea de sanatate a scriitorului Raportul medico-legal, prima pagina Cititi si: