DESCOPERIRE ULUITARE. Secretul TROPOSFEREI TERESTRE a fost dezvăluit

DESCOPERIRE ULUITARE. Secretul TROPOSFEREI TERESTRE a fost dezvăluit

Descoperire uluitoare. Secretul troposferă terestre a fost dezvăluit de trei echipe de experţi din America, Germania şi Mexic. Descoperirea îngrijorătoare a cercetatorilo anunţă o concentrare mare de amoniac în troposferă terestră, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Atmospheric Chemistry and Physics, informează Live Science, citat de Agerpres.

Potrivit specialiştilor, amoniacul în concentraţie mare se  găseşte la nivelul superior al troposferei, deasupra Indiei şi Chinei, provinit probabil de la fermele de animale şi de la acţiunile de fertilizare ale terenurilor agricole din aceste două ţări.

Excesul de amoniac prea ridicat al acestui gaz poate afecta grav mediul şi sănătatea, dar poate avea şi un efect benefic: amoniacul stimulează procesul de formare a norilor şi poate astfel să acţioneze că un veritabil agent de răcire, compensând parţial efectul încălzirii globale rezultate în urmă poluării cu gaze cu efect de seră.

Troposferă, stratul inferior al atmosferei, se ridică până la altitudinea de 20 de kilometri deasupra nivelului marii şi reprezintă până la 80% din atmosfera terestră, fiind în acelaşi timp şi locul în care se produc fenomenele meteorologice.

Ne puteți urmări și pe Google News

În perioada iunie 2002 - aprilie 2012, cele trei echipe de cercetători au analizat datele obţinute de sateliţi din diferite regiuni geografice şi au calculat mediile concentraţiilor şi au descoperit existenţa amoniacului în atmosfera la altitudini cuprinse între 12 şi 15 kilometri, deasupra Asiei. Deasupra părţii de nord a Indiei şi respectiv în sud-estul Chinei, au identificat o concentraţie de amoniac de 33 pptv (33 molecule de amoniac la un trilion de molecule de aer).

În cadrul aceluiaşi studiu, nu au mai fost identificate niveluri similare ale concentraţiei de amoniac în afară sezonului ploios şi nici în alte regiuni ale globului.

"Am prezentat primele dovezi ale existenţei amoniacului în partea superioară a troposferei terestre, la altitudini de peste 10 kilometri", conform studiului.

Amoniacul rezultat la suprafaţă în urmă proceselor agricole poate urcă până la altitudini mari în atmosfera.

"Observaţiile demonstrează că amoniacul nu dispare complet atunci când este purtat de curenţii ascendenti în circulaţia musonică", explică coordonatorul acestui studiu, Michael Höpfner, din cadrul Departamentului de Meteorologie şi Studii Climaterice al Institutului Tehnologic din Karlsruhe (Germania). "Astfel, el ajunge de la nivelul solului, unde se află în concentraţii relativ ridicate, în partea superioară a troposferei".

Concluziile acestui studiu indică că, pe lângă poluarea ecosistemelor locale, amoniacul provenit din procese agricole, în concentraţii ridicate, poate declanşa formarea norilor şi poate modifică proprietăţile norilor existenţi. Mai exact, poluarea cu amoniac pare să acţioneze împotriva încălzirii globale. Acumularea de aerosoli în troposferă are un efect de răcire, norii rezultaţi reflectând energia solară.