Ne mănâncă șobolanii, deși primarii aruncă zeci de mii de euro, lunar, pe deratizare

Ne mănâncă șobolanii, deși primarii aruncă zeci de mii de euro, lunar, pe deratizare

Blocurile, piețele și spațiile publice colcăie de șobolani și gândaci. Edilii spun că fac eforturi financiare pentru combaterea lor

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că nu mai vrea să dea bani firmelor private pentru deratizare şi dezinsecţie, pe motiv că în anii trecuţi, deşi a plătit milioane de euro pentru stârpirea şobolanilor şi gândacilor, aceştia s-au înmulţit.

Sectorul 2 a cheltuit 30.000 de euro

„Chiar dacă a funcţionat în anii trecuţi un contract pentru dezinsecţie, deparatizare şi deratizare în Bucureşti, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, s-au înregistrat nenumărate nemulţumiri din partea cetăţenilor. Concluzia: Primăria Municipiului București (PMB) a plătit o sumă foarte mare pentru un serviciu îndoielnic. Pentru anul viitor, PMB nu va mai licita acest serviciu, îl va realiza cu structura internă, mult mai ieftin și eficent”, a declarat Gabriela Firea, pentru „Evenimentul zilei”. Întrebată cine are, în prezent, în atribuţii deratizarea şi dezinsecţia, edilul-şef a explicat, pentru EVZ, că ADP-urile de sector au în sarcină stropirea pe domeniul public. Iar, în ceea ce priveşte subsolurile blocurilor- „trebuie să acţioneze asociaţiile de proprietari care nu prea se implică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aleșii generali ai Capitalei au decis, în vara acestui an, să împuternicească Consiliile Locale de Sector să efectueze serviciu de salubrizare, deratizare şi dezinsecţie. Potrivit datelor obţinute de EVZ , edilul sectorului 2 al Capitalei, Mihai Toader, a alocat pentru combaterea șobolanilor aproximativ 21.000 de euro în ultimele două luni, iar pentru țânțari, în vară, 9.000 de euro. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 susţin că au stropit contra şobolanilor cu societatea care adună şi gunoaiele- Romprest, şi că a plătit firma Eurototal Comp SRL ca să stârpească ţânţarii.

Băluță așteaptă licitația care nu se mai face

Pe de altă parte, edilul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluţă, susţine că el nu mai are de ce să stropească, pentru că Primăria Capitalei a finalizat licitaţia. Astfel, întrebat dacă se ocupă de stropiri, acesta a replicat: „Este temporară până la finalizarea procedurii la Capitală”. Iar atunci când a fost întrebat cu cine luptă contra şobolanilor şi a ţânţarilor, dacă a angajat firmă privată sau nu- edilul a adăugat: „Nu cred că va mai fi cazul. Din ce știu, este finalizată licitația”.

Reprezentanţii Sectorului 5 susţin că au stropit, dar nu au dat niciun răspuns oficial cât a costat sau cu cine au stropit. Întrebați dacă au făcut licitație, aceștia au explicat că, de fapt, acum ar organiza procedura de achiziţie.

1,5 de milioane de euro pe an

Timp de aproape 20 de ani, firma care a deținut monopol până anul acesta, 3 D România, a încasat aproximativ 30 de milioane de euro de la Municipalitate pentru deratizare și dezinsecție. În 2010, s-a prelungit contractul, fără licitație, cu voia primarului general de la acea vreme - Sorin Oprescu. Suma a fost încasată integral de societatea 3D România (înființată de Consiliul General al Capitalei în 1996 și vândută ulterior unor firme daneze), care a reușit să-și prelungească an de an contractul inițial, prin acte adiționale, și să obțină astfel nu doar monopolul pe deratizare în București, dar și noi sume fără licitație. Iar rezultatele nu există, după cum avertizează chiar specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) București în rapoartele realizate în anii trecuți. Mai mult, deși nu s-a înregistrat nici un progres în 14 ani, mai exact pe 17 noiembrie 2009, primarul general de la acea vreme, Sorin Oprescu, a prelungit cu 50 de luni (adică cu mai bine de patru ani) valabilitatea contractului firmei 3D România, printr-un act adițional