Editura Evenimentul si Capital

Denunțul omului-cheie care l-a înfundat pe Adrian Sârbu. Salariul de 110.000 de euro îl dădea la bancă pentru apartamentele din Paris și Praga

Adrian Sârbu a fost scos încătușat din sediul Parchetului General FOTO: AGERPRES
Autor: | | 26 Comentarii | 19357 Vizualizari

Unul dintre cei mai puternici moguli din România a ajuns în celula arestului. Adrian Sârbu este acuzat că ar fi fraudat bugetul de stat cu 16,8 milioane de lei. Mai mulți directori din subordinea acestuia au descris procurorilor SUPC care era schema evaziunii gândită de mogul.

Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group. Mogulul este acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare. Avocata acestuia, Liana Petrovici, acuzată de complicitate la spălare de bani, va fi cercetată sub control judiciar. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă.

Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC), din Parchetul General, au explicat că Sârbu a creat un adevărat sistem de firme care avea ca scop sustragerea de la plată către bugetul statului a taxelor și impozitelor. Prejudiciul: 16,8 milioane de lei.

În cadrul acestui sistem ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, pe numele unor persoane cu un nivel educațional scăzut și lipsite de cunoștințe în domeniul media, dar care erau controlate, de fapt, de directori de încredere. Firmele fantomă erau înființate cu scopul de a factura către Mediafax Group servicii de drepturi de autor și care să preia costurile cu taxele și impozitele datorate către bugetul de stat. Angajații din Mediafax Group erau obligați să semneze contracte de cesiune de drepturi de autor cu aceste firme.

Declarația directoarei

Una din fostele colaboratoare ale mogulului, Roxana – Dorina Grigoruță, președinte al CA la Mediafax Group, a făcut un denunț împotriva lui Sârbu.

Ea a arătat că încă din 2008, Sârbu a avut o ședință cu șefii din trustul de presă la care au luat decizia utilizării unor firme fantomă pe care să factureze drepturile de autor. După ce au lucrat timp de trei ani în această manieră, Grigoruță a povestit că a refuzat să mai lucreze cu aceste societăți. Ea „a comunicat acest fapt lui Adrian Sârbu, care a cerut să se găsească altă modalitate pentru a eluda taxele și impozitele datorate către stat, fiind totodată interesat de modalitatea în care își va lua în continuare banii nefiscalizați din firme”.

Grigoruță a mai povestit că, la începutul anului 2014, după ce au avut loc percheziții la studiourile MediaPro, Sârbu i-a cerut să șteargă corespondența electronică din calculatorul personal pe care îl utiliza la birou. Solicitarea a revenit în august-septembrie 2014, când era controlul ANAF la Mediafax Group.

„Cât s-a aflat la Praga, controlul asupra fi rmelor îl exercita prin intermediul videoconferințelor”

Procurorii au explicat în referatul de arestare ce a mai dezvăluit Roxana-Dorina Grigoruță

„Martora a declarat că inculpatul Adrian Sârbu a exercitat un control permanent atât asupra sa, cât și a celorlalți subordonați, acest control transmițându-se atât direct, cât și pe cale ierarhică prin intermediul funcțiilor cu atribuții de top management în companii, către tot personalul din companii. În perioada cât acesta s-a aflat la Praga, unde a deținut calitatea de președinte și CEO al companiei CME, deținătoare a postului de televiziune PRO TV, controlul asupra grupului de firme Mediafax îl exercita în mod direct, prin intermediul videoconferințelor (aproximativ 2-3 pe săptămână) și discuțiilor telefonice cu persoanele din conducerea acestor societăți. Inculpatul solicita să îi fie achitată contravaloarea transportului cu avionul sau diversele obligații financiare din țară și că, deși acesta încasa un salariu de 110.000 de dolari ca urmare a funcțiilor pe care le avea în cadrul CME, veniturile nu-i asigurau nivelul de cheltuieli lunare întrucât suma de aproximativ 70.000 dolari/lună era virată direct de compania respectivă în contul unui împrumut contractat în Franța pentru achiziționarea unui imobil (apartament), având de asemenea contractat credit și pentru achiziționarea unui apartament în Praga pentru care plătea aproximativ 21.000 dolari/lună. În acest context, inculpatul obișnuia să apeleze sistematic atât la martoră, cât și la inculpata Șerban Liliana pentru a-i furniza diverse sume de bani”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate