Demiterea Laurei Georgescu de la șefia CNA intră în linie dreaptă

Demiterea Laurei Georgescu de la șefia CNA intră în linie dreaptă

Deputații PSD și PNL din Comisia de Cultură au ajuns la consens pe modificarea Legii audiovizualului

Partidele parlamentare au făcut ieri un pas important în direcția schimbării din funcție a Laurei Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Comisia de cultură a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil proiectului prin care Parlamentul poate demite șeful CNA. Proiectul este inițiat de Georgică Severin (PSD) și Gigel Știrbu (PNL), preşedinţii Comisiilor de cultură din Parlament. Mai exact, este vorba despre modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului prin introducerea alineatului: „Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului”. În această situaţie, „Parlamentul va numi un nou președinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului președinte”, mai prevede proiectul de lege.

„CNA nu mai funcționează de un an”

Ne puteți urmări și pe Google News

Introducerea acestei prevederi era necesară în contextul în care, în prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA.

„ Laura Georgescu a creat confuzie și dezacord în CNA, dar și situații amendate penal”, a afirmat ieri vicepreședintele Comisiei, Mădălin Voicu (PSD). El le-a solicitat colegilor să voteze în favoarea actului normativ.

În ciuda problemelor penale, de luni de zile, ale Laurei Georgescu, ea refuză să demisioneze din fruntea CNA.

La rândul său, președintele Comisiei, liberalul Gigel Știrbu a afirmat: „De un an de zile CNA nu mai funcționează. E într-un continuu scandal”. Proiectul va merge în Comisia Juridică pentru aviz, apoi în plenul Camerei și ulterior în Senat.

Pe deputatul Mihai Sturzu (PSD) îl amuză situația de la CNA. „Dacă realitatea televiziunilor noastre nu ne-ar bate cu degetul în ecran, de cealaltă parte a acestuia, aș spune chiar că lucrurile care se întâmplă la CNA încep să semene a serial de comedie, mult mai mult decât a reality show”, a spus Sturzu.

Vi n e rea trecută, procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Laura Georgescu, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Proiectul, susținut în Consiliu

Membrii CNA spun că legea îi avantajează. „Susținem acest proiect de lege care încearcă să găsească soluția la o situație nefericită din instituție, generată de atitudinea președintelui CNA. Gesturile doamnei Georgescu au dus la un conflict atât cu colegii, cât și cu angajații instituției. Proiectul se limitează doar la funcția de președinte, funcție administrativă și nu afectează poziția de membru. Ne păstrăm autonomia. Cel mai important e faptul că, în continuare, legea prevede că viitorul președinte CNA să fie ales de către colegii săi, iar propunerea noastră va merge către Comisii. Sperăm ca procesul să se încheie până la sfârșitul sesiunii parlamentare”, a spus Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA.