Editura Evenimentul si Capital

De ce marile bănci centrale NU MAI POT SALVA LUMEA

Bancile mari s-au aruncat în lupta pentru salvarea sistemului financiar mondial.Dar...
Autor: | | 1 Comentarii | 868 Vizualizari

În 2008, băncile centrale, în frunte cu banca centrală americană (Fed), s-au aruncat în lupta pentru salvarea sistemului financiar mondial.

După şapte ani şi mii de miliarde de dolari printaţi şi aruncaţi în piaţă, acestea nu mai deţin răspunsurile şi ar putea constitui chiar ele un risc major pentru eco­nomia mondială, potrivit Reuters.

Un raport al G30, un organism internaţional condus de fostul şef al Băncii Centrale Euro­pene, francezul Jean-Claude Trichet, aver­tizează că nivelul apropiat de zero al ratelor dobânzii şi tipărirea de bani nu sunt suficiente pentru revitalizarea economiilor şi riscă să devină măsuri semiper­manente. „Băncile centrale şi-au descris acţiunile ca având drept scop „cumpărarea de timp“ pentru ca guvernele să poată în cele din urmă depăşi criza. Timpul însă se scurge, iar achiziţiile de obligaţiuni (forma prin care se injectează bani noi în pieţele financiare – n. red.) îşi au preţul lor“, se arată în raportul G30.

Ar putea avea dificultăţi

În SUA, banca centrală şi-a încheiat programul de achiziţii de obligaţiuni în 2014 şi este aşteptată să-şi ridice ratele dobânzii de la nivelul zero încă din iunie acest an. Totuşi, banca ar putea avea dificultăţi în a pune în practică prima ma­jorare a dobânzilor din ultimii aproape 10 ani până la sfârşitul acestui an. Banca Angliei a amâ­nat la rândul său o măsură similară de majorare a ratelor dobânzii, în timp ce BCE pare hotărâtă să anunţe o nouă rundă de relaxare cantitativă, ca şi Banca Japoniei, prinsă într-o formă de relaxare cantitativă din 2001. Potrivit calculelor Reuters, numai băncile centrale ale acestor patru ţări au cheltuit în total aproximativ 7.000 de miliarde de dolari (PIB-ul României este de 180 de miliarde de dolari-ex) pe achiziţii de obligaţiuni.

Fluxul de bani ieftini a umflat preţurile activelor în multe ţări cum ar fi acţiunile sau proprietăţile imobiliare, dar a eşuat în încercarea de stimulare a creşterii economice. În contextul în care estimările de creştere o iau în jos, iar banii ieftini cresc nivelul de îndatorare a companiilor, spectrul unei capcane a datoriilor băntuie acum economiile avansate, avertizează G30.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate