Editura Evenimentul si Capital

DEZBATEREA EVZ. Religia trebuie predată la școală? Spune-ţi şi tu părerea!

Elevii care urmează cursurile orei de Religie se consideră fie norocoși, fie ghinioniști, în funcție de profesorul pe care îl au
Autor: | | 129 Comentarii | 1913 Vizualizari

Din această toamnă, religia se va studia doar dacă părinții elevilor depun o cerere scrisă în acest sens. Până acum făceau cerere doar cei care refuzau. Participă la dezbaterea EVZ şi spune-ţi părerea: Trebuie predată religia la școală?

Controverse asupra suspendării sau nu a orelor de religie. Vineri, în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia Curții Constituționale a României potrivit căreia este neconstituțional ca elevul care nu vrea să studieze religia să trebuiască să depună o cerere pentru a se retrage de la această oră. Judecătorii Curții au motivat că felul în care este reglementată în Legea Educației „oferta educațională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conștiință”. „Manifestarea liberă a opțiunilor implică în mod necesar inițiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimțirea tacită sau refuzul expres”, se mai spune în motivarea Curții.

Într-o declarație făcută Hotnews, președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că decizia Curții este „ general obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial. Potrivit Constituției, Parlamentul sau Guvernul au la dispoziție 45 de zile pentru a pune de acord Legea cu hotărârea CCR. Aflat în vizită la Vaslui, Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, a declarat că decizia Curții va fi aplicată din septembrie 2015, iar părinții care vor ca elevii să studieze religia vor face cerere în acest sens.

Decizia CCR, salutată de părinți și elevi

„Mă bucur că decizia Curții spune ceea ce și noi, părinții, susținem de ani de zile și anume că normal este să facă cerere cine vrea la ora de religie”, a declarat Mihaela Gună, președinta Federației Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Potrivit acesteia, dragostea față de Dumnezeu nu se învață la ora de religie. În opinia acesteia, profesorii de religie sunt acum o problemă a sistemului. Mulți dintre aceștia ar putea rămâne fără elevi, dacă opțiunile pentru ora de Religie sunt puține.

Eduard Mititelu, elev în clasa a XII-a, președintele Consiliului Național al Elevilor, spune că: „Eu am avut noroc cu profesorul de religie care este excelent, iar prezența e de 100%. Știu însă colegi din țară cărora profesoara de religie le-a spus la oră că să-și iubească copiii, dar nu foarte mult pentru că riscă să-l iubească mai puțin pe Dumnezeu, ceea ce după mine e o aberație”.

Patriarhia României: religia combate extremismul!

Patriarhia Română consideră că motivarea Curții Constituționale „corectează orice propagandă alarmistă și agresivă de discreditare a orei de Religie, propagandă oarecum asemănătoare cu cea din timpul comunismului ateu”. Sursa citată mai arată că „Ora de Religie din România promovează valorile umane perene și comportamentul pașnic, într-o vreme în care în alte țări mulți tineri educați în spiritul secularismului se îndreaptă spre mișcări extremiste, deoarece lumea secularizată individualistă de azi a pierdut simțul sacrului și al comuniunii spirituale profunde la nivel de individ, familie și societate, după cum remarcă unii sociologi contemporani”. „Cine se înscrie la ora de Religie dorește să cunoască și să cultive valorile spirituale perene în locul modelor efemere și nu confundă libertatea cu vidul spiritual”, a mai subliniat Patriarhia Română.

Pro și contra

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate