CUTREMURĂTOR. Legătura incredibilă dintre decembrie 1989 şi octombrie 2015

CUTREMURĂTOR. Legătura incredibilă dintre decembrie 1989 şi octombrie 2015

"Nu plecăm acasă / morții nu ne lasă” se striga în Bucureștiul anului 2015, unde peste 13.000 de oameni s-au strâns în această seară ca să ceară demisia lui Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone.

Pentru prima dată lozinca s-a strigat la Timişoara, în 1989. Românii nu au uitat-o, chiar dacă au trecut 26 de ani de la momentul în care a fost rostită pentru prima dată. Atunci, era în decembrie 1989, iar revolta timişorenilor împotriva regimului comunist i-a costat viaţa pe mulţi dintre ei. Furia represiunii însă nu i-a intimidat și în fiecare zi au ieșit în stradă tot mai mulți, până când Ceaușescu a căzut!

18 DECEMBRIE 1989, Timișoara

Ne puteți urmări și pe Google News

După 26 de ani, moartea a 32 de tineri și a sutelor de oameni răniți în Clubul Colectiv din București îi scoate pe români din nou în stradă. În faţa Guvernului se scandează „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!”, chiar dacă mulţi dintre cei prezenţi la miting nici nu fuseseră născuţi în 1989.

Sunt generaţia Facebook, iar îndemnul la miting a fost postat pe pagina „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători“. Conform paginii de socializare, pe care a fost creat evenimentul, peste 5.500 de persoane şi-au anuntat prezenta, în timp ce 6.400 s-au aratat interesaţi. În jur de 13.000 au fost prezenţi la eveniment.

3 NOIEMBRIE 2015, București

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Club Colectiv, şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniţi în incendiu sunt internaţi în spitalele din Capitală, aproape 90 fiind în stare critică şi gravă. Profesorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Universitar Floreasca, unde se află internate peste 50 dintre victimele tragediei din seara de 30 octombrie, declara a doua zi după incendiu: "Este ca la război (...) Nu am mai văzut aşa o mobilizare a resurselor umane şi materiale de la Revoluţie (...).  Orice persoană are nevoie de ajutor divin, pe lângă cel medical".