Curățenie în saloanele de tatuaj!

Curățenie în saloanele de tatuaj!

Bolnavii psihic și diabeticii vor avea interzis la tatuaje, iar autorizațiile pentru cabinete se vor da mult mai greu.

Ministerul Sănătății, la inițiativa Uniunii Tatuatorilor din România (UTR), a lansat un proiect menit să reducă riscul de transmitere a bolilor în saloanele de tatuaj. Bolnavii cu HIV, hepatite, diabet, cardiacii, nevăzătorii (chiar și însoțiți), gravidele, epilepticii și bolnavii psihic nu vor mai avea voie să-și facă tatuaje, iar cei care le execută trebuie să știe să acorde primul- ajutor. Nu mai puțin de 100 de cabinete funcționează numai în Capitală, însă doar 10% dintre ele o fac legal.

Teste de alergii

Riscul de a pleca din salonul de tatuaj cu o boală este foarte mare, în acest moment, spune Dan Fotescu, președintele UTR, cel care a deschis primul salon din țară. „Am avut mulți clienți nevăzători, bolnavi psihic etc., care au vrut să se tatueze, dar pe care i-am refuzat. Alte saloane nu au nicio problemă”. Nici minorii nu își vor mai putea face tatuaje fără acordul scris al părinților, iar piercinguri își vor putea face doar cei peste 16 ani, cu excepția celor din urechi. Piercingurile genitale sunt interzise complet tinerilor sub 18 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă noutate este obligativitatea tatuatorilor de a se imuniza împotriva hepatitei B, dar și introducerea testului de alergie. „Noi facem și acum teste și nu de puține ori am avut clienți alergici, care puteau intra în șoc anafilactic”, mai spune Dan Fotescu. Medicii se confruntă adesea cu cazuri de complicații. „Le recomand celor tentați să le aleagă pe cele semipermanente. Mă lovesc de multe probleme cauzate de tatuaje: granuloame de la metale, cicatrici cheloide, inflamații, ce strică cu totul intenția artistică inițială”, spune dermatologul Diana Plăcintescu.

Autorizații pe încredere

Fiecare cabinet trebuie să dețină trei tipuri de sterilizatoare, să fie dotat cu lampă ionizantă care „omoară” bacteriile și cu aer condiționat, iar spațiul de lucru trebuie să aibă o suprafață de minimum 6 mp. Dacă în prezent, autorizațiile de funcționare pentru un salon se obțin în baza unei declarații pe proprie răspundere, noile modificări impun controale de la DSP: „Ministerul Sănătății ne-a cerut să facem cursuri cu cei de la DSPuri, pentru că inspectorii erau mințiți de cei de la saloane”.