Cum vrea statul să pună la plată proprietarii de case

Cum vrea statul să pună la plată proprietarii de case

Noul proiect de Lege a asociațiilor de proprietari, pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, încinge spiritele.

 Asta pentru că, odată aplicate, prevederile sale ar pune la plată proprietarul sau chiriașul unei locuințe.

Amendat, dacă-l superi pe vecinu’

„Spre exemplu, va crește valoarea cheltuielilor la bloc, întrucât se impune un fond de rulment obligatoriu, acesta fiind, până în prezent, una din principalele surse de fraudă, de datorii la furnizori”, explică Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România.

Și asta nu este tot: dacă i se sparge o țeavă și-și inundă vecinul, un proprietar sau un chiriaș scot din buzunar sume mari, chiar dacă au asigurare pe casă, care acoperă daunele. „Vinovații” pot plăti o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei pentru că nu și-au întreținut corespunzător instalațiile.

Proprietarii sau chiriașii care-și inundă vecinii ar putea plăti amendă de până la 10.000 de lei!

Aceeași amendă mare o pot plăti și proprietarii sau c h i r i a ș i i care, spre e x e m p l u , din proprie i n i ț i a t i v ă și pe banii lor vopsesc holul blocului, montează pe casa scărilor etajere cu flori sau își închid balconul, întrucât aceste „infracțiuni” se încadrează la capitolul „modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari”. Ca „tacâmul” să fie complet, se încurajează și turnătoria între vecini, deoarece în proiectul de Lege pentru asociațiile de locatari scrie negru pe alb: „constatarea contravenţiilor se face la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu“. „Sunt prostii colosale, acestea nu sunt măsuri normale! Sunt fraze populiste, care creează condiții de amplificare a debitelor, nicidecum de recuperare sau scădere a lor”, conchide Radu Opaina.

Ne puteți urmări și pe Google News