Cum văd RUȘII povestea catastrofei aviatice, prin ochii presei care MANIPULEAZĂ

Cum văd RUȘII povestea catastrofei aviatice, prin ochii presei care MANIPULEAZĂ

Publicul din Rusia are o cu totul altă perspectivă asupra catastrofei aviatice din 17 iulie. Teoriile conspirației funcționează foarte bine în mass-media controlată de Kremlin.

Știați că zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines era plin de cadavre când a decolat de la Amsterdam? Sau că, din motive necunoscute și inexplicabile, în 17 iulie, avionul respectiv a deviat de la ruta stablită obișnuită, folosită anterior și a zburat spre nord, către regiunea controlată de separatiștii pro-ruși? Sau că controlorii de trafic i-au somat pe piloți să aterizeze, chiar înainte de a se părubuși? Sau că avionul fusese recent reasigurat pentru cazuri de catastrofă? Sau că armata ucraineană are sisteme de apărare antiaeriană în zonă? Sau că a fost vina militarilor ucraineni, care au doborât din greșeală aeronava MH17, când, de fapt, vizau aparatul președintelui Valaidmir Putin, care ar arăta exact la fel?

Știați că accidentul aviatic face parte dintr-o conspirație a americanilor, care vor să provoace un mare război cu Rusia?

Toate aceste lucruri sunt adevărate - cel puțin pentru locuitorii din Rusia, care citesc presa din această țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce criza în privința doborârii avionului malaezian se adâncește și tot mai multe voci cer ca Putin să ia atitudine și pună capăt înarmării rebelilor, toate informațiile din presa occidentală nu ajung la ruși, susține site-ul american de comentarii politice newrepublic.com.

Pe ecranele televizoarelor din Rusia, catastrofa aviatică arată cu totul și cu totul altfel decât pentru cei din Occident.

În Rusia, majoritatea posturilor de televiziune sunt deținute și controlate de Kremlin, care încearcă să încurce ițele poveștii, cu diverși experți care insistă că nu este posibil ca un sistem antirachetă SA-11 să doboare un avion care zbura atât de sus, precizează sursa citată. Și până la urmă nici nu se reduce la dezbaterea dacă ar fi putut sau nu separatiștii să fie autorii acestuid ezastrum, dar ziarele și presa audio-vizuală publică o singură idee: rebelii pe care Rusia i-a susținut în ultimele luni nu au făcut așa ceva.

Cine urmărește aceste știri și talk-show-uri la telelevizor, rămâne cu impresia unor avocați ai apărării, care știu că greșesc și caută cu disperare puncte de vedere și unghiuri de abordare a problemei care să demonstreze că au dreptate, în ciuda tuturor evidențelor care arată exact invers.

Cea mai elaborată teorie a conspirației, care este susținută de posturi tv și diverse site-uri de pe internet, este cea în care se spune că MH17 este, de fapt, MH370, cursa Malaysian Airlines care a dispărut în Oceanul Indian. Potrivit acestui scenariu, aparatul nu a dispărut deloc, ci a fost transportat la o bază militară americană, pe insula Diego garcia

Accident nefericit sau complot contra Rusiei

În cel mai bun caz, prăbușirea avionului este un accident nefericit din partea armatei ucrainene, pe care vestul încearcă să-l pună pe umerii Rusiei, care, de fapt, n-are absolut nimic de-a face cu toate acestea. În cel mai rău caz, este vorba despre o conspirație infamă, pentru a atrage Moscova într-un război cu Occidentul. În timp ce Vesutl vede în acest eveniment nefericit un punct care schimbă situația, rușii nu înțeleg de ce un eveniment de tipul „lebăda neagră” ar trebui să schimbe ceva și vor să reziste acestei „provocări”.

După câteva zile de privit la televizor, rusul de rând nu poate spune clar ce s-a întâmplat și nici dacă guvernul său este responsabil în vreun fel de această tragedie. Și cu cât Vestul insistă, cu atât rușii tind să fie mai puțin de acord cu aceste acuzații.

Floriana Fossato, care a studiat vreme îndelungată presa din Rusia, spune că folosirea limbajului sovietic pentru perioade de criză, cum ar fi: „trădători, fasciști” aduce la suprafață demonii psihologici ai unei societăți care este traumatizată de secolul 20 și care nu a reușit să depășească aceste traume. Este ca un sindrom colectiv PTSD (tulburarea de stres post-trumatic), combinat cu Sindromul Stockholm (comportamentul unei victime răpite care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul).

În viziunea rușilor, „americanii au recreat situația în care au o scuză pentru a interveni și nimeni nu recunoaște că îi este frică, dar rușilor le este teamă, cu adevărat. Și știu că trebuie să existe un răspuns, la întrebarea ce s-a întâmplat cu adevărat și speră ca Putin să îăi protejeze. De aceea, nu îi cer lui Putin să facă ceva”, explică Fossato.