Editura Evenimentul si Capital

Cum te pensionezi anticipat, fără penalizare

Pensionarii sunt mai aspru sancționați de actuala lege dacă ies din activitate înainte de împlinirea vârstei standard. Vechea lege cerea 10 ani în plus la vechime, dar sancțiunile erau mai mici FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 3 Comentarii | 135411 Vizualizari

Aproape 23.000 de pensionari din România beneficiază de pensie anticipată fără penalizare, din cele peste cinci milioane de persoane care primesc indemnizație. Actuala lege a pensiilor prevede că, pentru a se putea pensiona, o persoană trebuie să aibă opt ani de vechime în plus față de stagiul complet de cotizare

Din statisticile Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) reiese că, în luna februarie 2015, 22.106 de pensionari beneficiau de pensie anticipată fără penalizare, dintr-un total de circa 5.200.000.

Bărbați

Actuala lege a pensiilor prevede că pentru a se putea pensiona mai devreme cu cinci ani (adică 60 de ani în loc de 65, cât prevede legea pentru bărbați, și 63 pentru femei) fără diminuarea indemnizației, un bărbat trebuie să acumuleze în plus opt ani de vechime în muncă față de maximul de 35 de ani, prevăzut de lege. Mai exact, 43 de ani de vechime în muncă.

Femei

În cazul femeilor, pentru a stabili cu exactitate dacă cineva poate beneficia sau nu de pensie anticipată, fără penalizare, este foarte important de știut luna și anul nașterii, întrucât vârsta de pensionare urmează să crească sistematic ajungând, în 2030, la 63 de ani. La fel și vechimea în muncă.

La femei, vârsta standard de pensionare este, în acest moment, de 60 de ani și o lună, iar vechimea maximă este de 30 de ani și o lună. Vârstele standard de pensionare și anii de vechime sunt conținute în tabelele din anexele legii, iar cei opt ani de vechime în plus ceruți de lege se adaugă la vechimea maximă prevăzută în tabel.

Vârstele de pensionare diferite – 63 de ani la femei și 65 la bărbați – creează discrepanțe, în condițiile în care stagiul complet de cotizare pentru ambele sexe este egal: 35 de ani.

„Asta înseamnă că, practic, femeile au la dispoziție mai puțini ani ca să-și îndeplinească stagiul complet de cotizare comparativ cu bărbații. E un dezavantaj, nu un avantaj. Dacă păstrezi la 63 de ani vârsta de pensionare, atunci trebuie să reduci proporțional și stagiul complet de cotizare pentru o pensie completă pentru limită de vârstă”, remarcă o anomalie a legii Luise Mladen, cercetător la Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale din subordinea Ministerului Muncii.


Valoarea medie a indemnizației în cazul pensionării anticipate este de 1.082 de lei pe lună


Dacă nu are această vechime în plus, o persoană se poate pensiona scăzând cinci ani din vârsta standard de pensionare, doar cu diminuarea pensiei. Statistica CNPP mai arată că, în acest moment, 90.901 de pensionari au ieşit din activitate mai devreme decât prevede legea şi primesc pensie anticipată parţială.

Reducere cu maximum 45%

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate