Cum se transmite virusul Zika

Cum se transmite virusul Zika

Ministerul Sănătății a confirmat cel de-al doilea caz de infectare cu virusul Zika în România. Pacientul este un băiat de doar 10 ani, întors recent din Guyana Franceză, acolo unde locuiește familia sa de aproape doi ani

Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România la data de 12 iulie, fiind vorba de o femeie de 27 de ani, din Bucureşti, care a fost internată timp de două zile la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală. Aceasta a revenit recent în ţară, după o excursie în Martinica.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Societăţii de Boli Infecţioase din SUA, alarmant este că simptomele se manifestă doar la unul din cinci cazuri, persoanele infectate cu acest virus având simptome precum: febră, erupţii cutanate, dureri articulare şi roşeaţă în albul ochiului.

Avertisment despre o posibilă „pandemie explozivă”

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătății se așteaptă la 3-4 milioane de cazuri de îmbolnăvire numai pe continentul american. De asemenea, anunţă că turiştii europeni întorşi din zonele afectate au adus virsului şi pe continentul nostru. Autorităţile de la București nu sunt la fel de îngrijorate. Ministerul Sănătății apreciază, în continuare, riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României ca fiind de nivel minim și reamintește că Zika nu se transmite pe calea aerului sau atingerea unui pacient infectat.

De asemenea, recomandă cetățenilor români, care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika, să se prezinte la spital la primele semne, mai ales dacă în timpul călătoriilor lor au fost mușcați de țânțari.

Cele mai frecvente modalităţi prin care poți fi infectat cu Zika

● Muşcăturile tânțarilor din specia Tigru: Ei transmit oamenilor virusul atunci când îi înțeapă. Cele mai multe cazuri au fost raportate în America de Sud, unde, din cauza mediului cald și umed, țănțarii Tigru se înmulțesc rapid. În mod obişnuit, ei își lasă ouăle în apropierea apei, inclusiv în cea din boluri sau din recipientele pentru mâncare ale animalelor. Țânțarii sunt mai agresivi pe timpul zilei, în timp ce noaptea, activitatea lor este mai redusă.

● De la mamă la copil: Virusul, deja răspândit și în mai multe țări din Europa, le-a pus în alertă pe viitoarele mame, aflate în primele luni de sarcină. Potrivit unor studii, Zika poate ajunge la făt prin placentă, iar bebelușul riscă să se nască cu malformații congenitale grave - în special la creier (microencefalie). Deocamdată nu se știe dacă virusul poate fi transmis de la mamă la făt prin alăptare.

● Prin contact sexual: Centrul pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile din SUA (CDC) a atras atenția că virusul se poate transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă prin contact sexual. Primul caz a fost înregistrat în Texas, anul trecut.

● Prin transfuzii de sânge: În Brazilia sunt peste 10 astfel de cazuri documentate.

Măsuri speciale „ANTI-ZIKA” la Jocurile Olimpice

Oficiali și experți medicali din mai multe țări le avertizează pe femei, atlete sau turiste, să nu ia parte la Olimpiada de la Rio, din cauza virusului Zika. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) dă asigurări, însă, că „va face totul pentru a garanta sănătatea” participanților la Jocurile Olimpice, în fața Zika. Simona Halep a anunțat deja, pe pagina sa de Facebook, că nu va participa la Jocurile de la Rio, tocmai din cauza epidemiei Zika, fapt care i-a adus multe critici din partea fanilor.