Știți să scoateți ADN-ul dintr-o căpșună? Dacă nu, e bine să mergeți în Parcul Copiilor, unde, în Săptămâna altfel, Laboratoarele Bayer au organizat lecții inedite și practice de științele naturii pentru elevi.
Profesori sunt o echipă de foști olimpici la chimie. Alin este în clasa a IV-a și vrea să se facă aviator: „Nu prea mă interesează științele naturii”. E, totuși, curios să vadă ce se întâmplă în incinta cu pereți albi și multe eprubete.
Profesor din Anglia
Andrei Murgoci este student la Cambridge și vrea să-i convingă pe copii că știința este și distractivă. „Știți ce e acela un ADN?”, întreabă. Se aude un murmur și niciun răspuns. „Noi suntem făcuți din celule”. „Cum sunt aceste celule? Ca niște cămăruțe, cu tapet pe pereți și pline cu o substanță. Care ne face pe unii oameni, iar pe alții căpșuni”. „De exemplu, această căpșună. Dacă vreau să extrag ADN-ul din ea, atunci trebuie să sparg pereții celulelor”. „Cum fac asta? O zdrobesc. Cine mă ajută?” Copii se înghesuie. „Mai departe, dacă vreau să iau tapetul de pe pereții celulei ce fac? Mama ce face când vrea să curețe grăsimea?” „Folosește săpunul”, răspund copiii. „Exact. Adăugăm săpun, apă, sare, apoi strecurăm. Punem apoi, alcool și, ce observăm?” „O substanță albă se ridică la suprafață”, se minunează picimea. „Acesta este lanțul ADN”. Profesorul trece la altă lecție. La final, Alin se dezmeticește: „Păi, chimia e peste tot. Mă fac cercetător”.