Cum fac politicienii trocuri pe bani ca să ajungă la Putere

Cum fac politicienii trocuri pe bani ca să ajungă la Putere

„Vom ține cont la împărțirea banilor”, le spunea Baronul de Caraș Severin, Sorin Frunzăverde, primarilor în timpul campaniei electorale

Acuzațiile DNA la a dre sa președintelui Consiliului Județean Caraș Severin, Sorin Frunzăverde, sunt un studiu de caz despre fraudarea campaniilor, dar există numeroase alte exemple.

Rugăm să votați Iohannis

„Suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuțiile au loc între patru ochi (...) Vin din partea domnului președinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ține cont la împărțirea banilor”, spunea Frunzăverde la o discuție cu vicepreședintele CJ Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, și cu secretarul CJ, Laurențiu Ciobanu. A doua zi după turul doi al prezidențialelor, Frunzăverde și Ghiorghioni au apreciat că o parte din rezultate se datorează presiunilor făcute, discuția fiind interceptată de SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un milion de euro pentru Geoană

În aprilie 2015, ÎCCJ l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pe fostul președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, în dosarul „Mită la PSD”. Potrivit DNA, în 2009, el și-a folosit influența pentru a obține suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urma să fie folosiți în campania lui Geoană. Afaceristul Ioan Niculae a fost și el condamnat la 30 de luni de pușcărie. În mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru fraudă electorală la referendumul din 2012.

Liviu Dragnea ar fi înlesnit falsificarea listelor electorale, prin falsificarea semnăturilor celor care nu se aflau în țară

Dragnea ar fi făcut parte dintr-un grup care a „înlesnit falsificarea listelor electorale, prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora și introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate”. În iunie 2014, DNA l-a trimis în judecată pe deputatul Florin Popescu, supranumit „Popescu-Grill”. Popescu ar fi determinat administratorul unei firme să-i dea 60.992,2 kg pui grill, pentru electorat, fiindcă acesta dorea să-și asigure liniștea politică.

Bătălie pe voturile moldovenilor

Deputatul Sebastian Ghiță ar fi dat 350.000 de euro pentru ca alegătorii din Republica Moldova să îl voteze pe Victor Ponta la alegerile prezidențiale din 2014. Activitatea de corupere a alegătorilor care aveau și cetățenia română a fost concepută, inițiată și coordonată de Ghiță, susține DNA. Potrivit procurorilor, din banii lui Ghiță s-ar fi cumpărat, printre altele, tigăi, care au fost distribuite electoratului din Republica Moldova. Pe de altă parte, în iulie 2015, premierul Ponta a sugerat o fraudă pro-Iohannis în Moldova. „În Moldova (...) domnul Băsescu, care a vorbit de Moldova, s-a dus în Moldova de o sută de ori, a zis că-și ia cetățenie moldovenească etc, în 2009, anul său de glorie, a luat în Moldova 10.000 de voturi. Domnul Iohannis (...) a luat 32.000 de voturi. Eu nici nu cred că există 32.000 de cetățeni care votează, în Republica Moldova”, a afirmat Ponta. În 2014, la turul doi. Iohannis a fost votat de 27.933 de români aflați peste Prut, adică 78.58%, iar premierul a luat 7.600 de voturi, adică 21.41%.