Editura Evenimentul si Capital

Cum au retrocedat edilii bucureşteni 61,5 hectare de spaţii verzi. Se pregăteşte BLOCAREA restituirii terenurilor. EVZ vă prezintă situaţia spaţiilor verzi din Capitală

Autor: | | 2 Comentarii | 806 Vizualizari

La solicitarea Primarului General, direcţiile de specialitate din Primăria Capitalei au centralizat datele privind terenurile cu destinaţia de spaţii verzi sau amenajate că locuri de joacă care au fost retrocedate, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanţelor de judecată.

Zeci de hectare, care figurează ca spaţii verzi şi de spaţii de joacă amenajate în cartierele bucureştene, au fost retrocedate. Edilul-şef, Gabriela Firea, vrea să stopeze restiturirea lor în natură şi a cerut specialiştilor din Primăria Capitalei să analizeze situaţia. Solicitarea vine după ce mai multe terenuri unde s-au amenajat spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii, au fost restituite, iar noii proprietari nu mai doresc păstrarea acestor amenajări.  

"Din datele pe care le deţinem până în prezent, în perioada 2001 – 2013, vechile administraţii ale Bucureştiului au retrocedat, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanţei, nu mai puţin de 36 ha de teren în parcuri. Nu contest vechii proprietari au avut dreptul legal -şi recuperze bunurile confiscate în perioada comunistă, însă îmi doresc găsim o formulă legală, fără a leza dreptul proprietarilor, de a recupera în folosul bucureştenilor aceste suprafeţe de teren. Alte 23,5 ha reprezentând spaţii verzi şi terenuri pe care sunt amenajate locuri de joacă au fost restituite conform legilor proprietăţilor, în perioada 2001-2017. Voi solicită primarilor celor şase sectoare o situaţie centralizată privind spaţiile verzi şi terenurile pe care au fost amenajate locuri de joacă şi care, ulterior amenjarii, au devenit proprietate privată prin retrocedare", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Se caută soluţii de despăgubire

În situaţia în care pentru amplasamentele în cauza, la dată investiţiei s-au făcut cercetări privind situaţia juridică (notificări Legea 18/1991, Legea 10/2001), acestea trebuie transmise Primăriei Capitalei, pentru realizarea unei analize la nivelul întregii unităţii administrativ teritoriale, privind clarificarea situaţiei juridice şi stabilirea unei strategii cu privire la menţinerea acestor folosinţe. Obiectivul Municipalităţii este acela de a menţine spaţiile verzi şi locurile de joacă, în beneficiul cetăţenilor, a explicat edilul şef. "Îi asigur pe locuitorii Bucureştiului, , în calitate de Primar General, împreună cu primarii celor şase sectoare vom ţine întotdeauna cont de interesele celor pe care îi reprezentăm şi de aceea vom susţine cu tărie parcurile şi locurile de joacă amenajate aparţină cetăţenilor. Îmi doresc această procedura de recuperare înceapă anul acesta şi fie finalizată în acest mandat", a mai explicat primarul general. De asemenea, Primarul Capitalei, Gabriela Firea a menţionat că aşa cum prevede şi programul de guvernare, Bucureştiul trebuie se alinieze celorlalte capitale europene, se apropie cât mai mult de limita impusă de Uniunea Europeană de 26 mp spaţii verzi pe cap de locuitor. Cred împreună cu echipa mea şi cu susţinerea bucureştenilor, vom creşte această suprafaţă de spaţiul verde şi vom duce şi acest proiect la bun sfârşit.

Bucureştiul, oraşul european cu cele mai puţine spaţii verzi

Bucureştiul este unul dintre oraşele europene cu puţine spaţii verzi pe cap de locuitor şi anume 23,21 mp faţă de limita impusă de legislaţia românească şi europeană, de 26 mp. Aceste cifre au dus la realitatea conform căreia mulţi copii din Bucureşti nu au unde se joace, multe familii tinere din Capitală trebuie piardă ore în trafic pentru a ajunge la un parc. Suprafaţă totală restituită în natură, care reprezenta spaţiu verde din parcuri în Municipiul Bucureşti , conform evidenţelor deţinute până în prezent este de aproximativ 361.109 mp. Situaţia pe sectoare în ceea ce priveşte retrocedările în parcuri se prezintă astfel:

 • În sectorul 1 a fost restituită în natură o suprafaţă de 32 978 mp (Parc Herăstrău – 226 778 mp, Parc Bordei – 5 000 mp, Parcul Clucerului – 1 200 mp)
  • În sectorul 2 a fost restituită suprafaţă de 102 819,67 mp (Parcul Circului - 9126.14 mp, Parcul Verdi – 56 595,6 mp, Parcul Plumbuita – 37 097,93 mp)
  • În sectorul 3 a fost restituta suprafaţă de 125 440,62 mp (Parcul Alexandru Ioan Cuza – fosta secţiune din Parcul Titan – 122 526,62 mp, Parcul Gârleanu este suprafaţă de spaţiu verde amenajat în ultimii ani de Primăria Sectorului 3 s)
  • În sectorul 4 a fost restituta în natură suprafaţă de 75 535,95 mp (Parcul Tineretului)
  • În sectorul 5 a fost restituta în natură o suprafaţă de 3 243,89 mp (Parcul Izvor – parcul Coşbuc - 98 mp, Parcul Sebastian – 3145,89mp)
  • În sectorul 6 a fost restituită în natură o suprafaţă de 651,83 (Parcul Grozăveşti)

  Suprafaţă totală estimativă restituta în natură conform Legii 10/2001 care reprezintă spaţii verzi/locuri joacă este de aproximativ 235 224,89 mp.  

  "Această analiză s-a făcut conform datelor existente în dosarele de Lege 10. O situaţie exactă a spaţiilor verzi şi terenurilor ce reprezintă locuri de joacă afectate de retrocedări, poate fi stabilită numai împreună cu Primăriile de sector. Aceste terenuri au fost amenajate cu precădere după anul 2000, fără a trimite aceste situaţii şi Primăriei Capitalei, motiv pentru care unele zone restituite apar în evidenţele municipalităţii terenuri libere", au explicat reprezentanţii Municipalităţii.. Situaţia pe sectoare estimativă în ceea ce priveşte spaţiile verzi/locurile de joacă retrocedate conform Dispoziţiilor de retrocedare se prezintă astfel:

  • În sectorul 1 a fost retrocedată în natură o suprafaţă de 2 123,03 mp.
  • În sectorul 2 a fost retrocedată în natură o suprafaţă de 13 276,64 mp.
  • În sectorul 3 a fost retrocedată în natură o suprafaţă de 165 688,43 mp.
  • În sectorul 4 a fost retrocedată în natură o suprafaţă de 40 220,49 mp.
  • În sectorul 5 a fost retrocedată în natură o suprafaţă de 2 760,56 mp.
  • În sectorul 6 a fost retrocedată în natură o suprafaţă de 11 155, 74 mp.  Alte articole din categoria: Social

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro
  Tema zilei
  14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

  Articole salvate