Editura Evenimentul si Capital

Cum a schimbat Moleenbek fața Bruxelles-ului

Autor: | | 2 Comentarii | 1106 Vizualizari

Molenbeek a devenit cunoscut în ultimele zile drept cartierul general al teroriștilor care locuiesc în Belgia. Pentru că acolo au locuit și s-au ascuns cei au provocat recentele atentate din Bruxelles (martie 2016) și Paris (noiembrie 2015). Înainte de a înțelege de ce a ajuns Molenbeek inima rețelelor jihadiste, trebuie înțeleasă istoria recentă a acestei părți a capitalei belgiene.

Izolarea musulmanilor, cumulată cu reticența autorităților belgiene de a îi integra în comunitate își are începuturile prin anii 50-60. Marocanii au început atunci să sosească în Belgia pentru a lucra în minerit și siderurgie. Implicarea lor a fost una intensă și în ceea ce privește construcția metroului belgian. Parte a unei comunități închise, cu obiceiuri stricte și o tradiție religioasă puternică, marocanii au fost îndemnați de către autoritățile bruxellese să se stabilească și să conviețuiască în Molenbeek. Legea de reîntregire a familei le-a permis ulterior acestora să-și aducă în Bruxelles soțiile și copiii, mamele și tații, lucru care a generat înmulțirea numărului și transfomarea lor în populație majoritară, mai ales în cartierul Molenbeek. Cu trecerea anilor, aici s-a dezvoltat un mic Maroc, unde spitale, școlile, restaurantele și cam orice afacere a ajuns să fie gestionată sau condusă de marocani.

Cu timpul, Molenbeek a devenit una dintre cele mai rău famate zone din Bruxelles. Deși chiriile sunt mici și deci ușor accesibile pentru imigranți, nimeni nu se încumetă să locuiască în această parte a Bruxelles-ului. Spargerile de magazine și desele bătăi pe stradă, îi țin la depărtare chiar și pe cei mai aventuroși locuitori ai capitalei. Aproape nimeni nu are curajul să calce în Molenbeek, nu vrea să locuiască sau să se plimbe pe aici și evită să folosească metroul din cartier. Până la recentele atacuri teroriste, Molenbeek era un cartier ocolit chiar și de către forțele de ordine, care preferau, pe cât posibil, să survoleze zona decât să o patruleze. 

În Molenbeek, există multă sărăcie. Rata şomajului este de 30%, mult mai ridicată decât în restul Belgiei şi în Bruxelles. Are aproximativ 90.000 de locuitori, 80% sunt de origine marocană (marea majoritate a lor deține cetățenie belgiană) iar șomajul în rândul tinerilor crește alarmant (peste 40% la tinerii de până în 27 de ani). Sărăcia și lipsa educației sunt, potrivit  specialiștilor, principala cauză pentru care adolescenții au devenit ușor de manipulat și de recrutat de către grupările islamiste.  

Efectele imediate: turismul și comerțul în cădere

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate