Cultura în rândul tinerilor, mai are o șansă!

Cultura în rândul tinerilor, mai are o șansă!

“Cultură pentru tineri” este un proiect care a atras anul trecut atenția în primul rând în social media. Se evidenția prin pozele colorate și pline de tineri făcute majoritatea în grădina Palatului Mogoșoaia.

Scotocirea informațiilor despre această serie de evenimente a dus către o asociație numită “Alături de Tineri”. Surpriza însă a fost că acesta asociație este fondată chiar de 3 tineri cu vârsta până în 25 de ani, fiecare.

“Am avut mai multe discuții cu toți colegii mei, legate de activitătile în care ne-am putea implică pentru a schimbă ceva în rândul tinerilor, și am ajuns la concluzia că înființarea unei organizații neguvernamentale este cel mai benefic lucru atât pentru dezvoltarea noastră, cât și a tinerilor din jur pe care dorim să îi ajutăm și să îi îndrumăm spre cultură. Putem spune că avantajul nostru este chiar varstă. Astfel, făcand parte din același segment pe care îl și țintim, știm sau putem afla foarte ușor ceea ce își doresc tinerii” mărturisește Bogdan Nistorescu, director economic al Asociației Alături de Tineri. 

În secolul vitezei, în care tehnologia a acaparat o mare parte din interesul tinerilor e o bucurie să știm că educația și cultura nu sunt puse de pe loc second și sunt susținute chiar de tineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

 În 2016 Alături de Tineri a făcut o serie de evenimente în cadrul unui proiect numit „Cultura pentru TINEri”.   

 “Acest proiect a pornit din dorintă noastră de a promova tineri cu adevărat talentați care din păcate sunt mult prea puțin apreciați în mediul cultral din România. Proiectul a cuprins evenimente cu diferite genuri de muzică: populară, indie-folk, latino, world music și bineînțeles muzică pop, care face parte din curentul pop art atât de actual. De asemenea am organizat expoziții de pictură și o prezentare de modă. Majoritatea au fost realizate de artiști tineri cu foarte mult potențial. Considerăm că rezultatele au depăsit orice așteptare și suntem convinși că pe viitor aceste evenimente vor fi un exemplu pentru mediul cultural romanesc”, povestește Răzvan Arion, vicepreședinte al asociației.

Nu au lipsit de la Mogoșoaia nici evenimentele sportive unde participanții au putut să facă sport îndrumați fiind de profesioniști în domeniu. Antrenori acreditați pe diferite ramuri sportive precum: fitness, yoga, zumba etc i-au sfătuit și motivat pe participanți să facă mișcare. Acest eveniment a fost susținut și de către Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

2016 a fost un an plin de evenimente pentru AdT, ceea ce pe membri fondatori i-a făcut să-și dorească ca în 2017 să facă și mai multe astfel de activități, în care să atingă și zone culturale pe care până acum nu le-au abordat. Un exemplu ar fi teatrul, o formă de artă cu utopii alternative care presupune exerciții de imaginagie atât de la actorii în sine cât și de la spectatori. Asociația Alături de Tineri își propune să spargă uniformitatea cotidianului și să ajungă la din ce în ce mai mulți tineri.

”Pentru anul 2017, avem în plan implementarea unor proiecte culturale de amploare, atât în București, cât și în alte orașe din tară. Având în vedere că Timișoara a fost nominalizată Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, ne canalizăm interesul în această direcție pentru a demară o serie de evenimente culturale în Banat”, declară Ștefan Tiriteu, președintele asociației.

Cultura în rândul tinerilor cu siguranță mai are o șansă, cu atât mai mult când avem exemple concrete ca cel de față.