CULISELE DEMISIEI MINISTRULUI APĂRĂRII. "I-am solicitat demisia. I-am spus că demisia ar fi un act de onoare să ieșim din această situație"

CULISELE DEMISIEI MINISTRULUI APĂRĂRII. "I-am solicitat demisia. I-am spus că demisia ar fi un act de onoare să ieșim din această situație"

Ministrul Apărării și-a dat demisia în urma unui comunicat care a provocat panică în Armată și a stârnit îngrijorarea partenerilor externi. În comunicat se afirma că drepturile salariale urmează să fie plătite eșalonat. Cum s-a ajuns la această "comunicare defectuoasă", cine i-a solicitat demisia lui Adrian Țuțuianu și de ce s-a făcut aceea afirmație, a explicat premierul Mihai Tudose în mai multe ieșiri televizate.

Întrebat la Antena 3 cum răspunde acuzațiilor că, pe lângă situația de la MApN, ar fi probleme financiare și la MAI, șeful Executivului a răspuns: "Eu recomand la toată lumea, mai ales la aceste ministere de forță, care țin de siguranța națională, să nu mai folosească acest gen de mesaje, nu numai prin faptul că nu sunt adevărate, dar nu putem avea un stat puternic și să funcționăm ca un stat cu asemenea gen de mesaje. (...) Dacă cineva continuă să se joace cu acest gen de mesaje va trebui să mai și răspundă din când în când, fiindcă este vorba despre ce înseamnă imaginea României, stabilitatea României". 

Totodată, el a explicat de ce i-a cerut lui Adrian Țuțuianu să plece din funcția de ministru al Apărării. 

"Fiindcă din nimic, dintr-o stare foarte stabilă, cu o Armată aflată pe drumul cel bun, cu tot ceea ce înseamnă Parteneriat Strategic pe NATO, cu noua concepția europeană de apărare comună, ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, cu un fel de telegramă publică, (...) în care se spunea că nu mai sunt bani — ceea ce este o enormitate—, că nu sunt bani de salarii la Armată. (...) Așa ceva nu se face. (...) Eu mă întreb cam ce spuneau partenerii externi, când văd că o armată aliată este în postura de a nu-și primi banii. (...)Nu avem nicio problemă", a arătat Tudose.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ne-am trezit brusc cu o știre și cu o postare pe site-ul Ministerului Apărării, niște indicații de la centru către teritoriu prin care cineva trebuia să facă niște artificii cu banii, că nu sunt bani de salarii și trebuie o parte acum și o parte după. Recunosc că am fost șocat, eram chiar cu vicepremierul și cu președintele Camerei Deputaților, președintele Dragnea la masă. Am plecat împreună toți trei la masă după votul din Parlament. În timp ce eram la masă, toți trei am aflat că există această alertă în România, că nu mai sunt bani pentru apărare. Prima dată l-am sunat pe ministrul de Finanțe care era la fel de șocat și el. Apoi l-am sunat și pe ministrul Apărării. Știți, că cineva a greșit într-o comunicare și înțeleg că de vineri se tot cocea o chestie de genul acesta. Am lăsat baltă masa și am venit toți la serviciu. L-am rugat pe domnul ministru să vină să-mi explice, i-am solicitat demisia. I-am spus că demisia ar fi un act de onoare să ieșim din această situație", a spus Tudose la TVR.

Șeful Guvernului a explicat și de la ce a plecat "nebunia" în privința plății salariilor militare.

"Ministerul de Finanțe a spus că acolo ceva se întâmplă greșit. Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu este normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, că este o plată în avans, și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la sfârșitul lunii. Și de aici încolo unii au înțeles altceva", a mai spus Tudose. Totodată, el a reiterat faptul că nu sunt probleme la bugetul de stat, precizând că Guvernul urmează să facă o rectificare pozitivă. "Nu este nicio problemă. Mai mult, într-o săptămână — maxim două vom avea prima rectificare bugetară din acest an și va fi pozitivă", a mai afirmat Tudose.

El a mai menționat că Țuțuianu și-a scris demisia, pe care i-a acceptat-o, apoi l-a informat pe Liviu Dragnea, a sunat la Cotroceni pentru a-l informa pe președinte Klaus Iohannis și a trimis actele pentru interimat.