CSM întărește dezvăluirile EVZ: Ordonanța 13 poate intra în vigoare

CSM întărește dezvăluirile EVZ: Ordonanța 13 poate intra în vigoare

După ce Evenimentul zilei a dezvăluit că OUG 13, de modificare a Codurilor penale, cea împotriva căreia au protestat sute de mii de români, a fost abrogată cu încălcarea legii și poate intra în vigoare, CSM a precizat că această posibilitate este reală, dacă Parlamentul respinge OUG 14/2017

 

Pe zi ce trece, apar tot mai multe critici din partea specialiștilor în drept care conduc către aceeași concluzie: mult blamata Ordonanță 13, de modificare a Codurilor penale, cea care a scos sute de mii de români în stradă, ar putea fi, până la urmă, adoptată. După ce Evenimentul zilei a dezvăluit, în ediția de marți, 7 februarie, pe baza analizelor făcute de mai mulți avocați și juriști, că Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 14/2017 de abrogare a OUG 13/2017, a fost adoptată cu încălcarea legii, Direcția Juridică a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transmite același mesaj: Ordonanța 13 poate intra în vigoare. CSM face referire la aceeași lege semnalată și de ziarul nostru, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Parlamentul poate legifera modificarea Codurilor penale

Ne puteți urmări și pe Google News

În punctul de vedere înaintat plenului CSM, Direcția Juridică atrage atenția că dacă Parlamentul respinge prin lege ordonanța de abrogare OUG 13 intră în vigoare. Juriștii CSM fac referire la alin. (3), art. 64 din Legea nr. 24/2000, care precizează: „Abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ inițial. Fac excepție prevederile din ordonanțele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare și au fost respinse prin lege de către Parlament”. În concluzie, „în cazul în care Parlamentul nu aprobă OUG nr. 14/2017, OUG nr. 13/2017 își va produce efectele în integralitate”, precizează Direcția Juridică a CSM. Același organism a constatat că cererea de avizare a OUG 14, transmisă de Ministerul Justiției, prin care s-a abrogat ordonanța de modificare a Codurilor penale a rămas fără obiect, având în vedere că a fost deja adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța care încalcă legea

Reamintim că mai mulți avocați și juriști au precizat, pentru Evenimentul zilei, că Ordonanța 14, de abrogare a Ordonanței 13, încalcă articolul 58, alineatul 2 din aceeași lege invocată și de CSM, Legea 24/2000. În context, explică specialiștii în Drept, OUG 14/2017 trebuia publicată în Monitorul Oficial la data intrării în vigoare a OUG 13/2017 pentru a produce efecte juridice. Însă, așa cum se știe, OUG 14/2017 a fost publicată pe 5 februarie. Pe cale de consecință, ne-a explicat un avocat, în cursul urmăririi penale, un apărător care cere aplicarea legii pe seama pedepsei celei mai mici, așa cum sunt prevăzute unele pedepse cuprinse în Ordonanța 13, poate invoca ilegalitatea sau neconstituționalitatea Or - donanței 14/2017. „Întrucât se încalcă legea, Or donanța 14 poate fi atacată, în contencios, la Curtea de Apel, care o poate declara ilegală. Totodată, OUG 14/2017 poate fi atacată la Curtea Constituțională a României (CCR), care o va declara neconstituțională”, a precizat unul dintre avocații consultați de Evenimentul zilei.

La rândul ei, avocata Ramona Iorga, susține că, prin încălcarea Legii 24/2000 Ordonanța 13 va intra în vigoare, la 10 zile de la publicare, adică pe 11 februarie. „Dacă sesizăm Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea ordonanței 14/2017 cu sigu ranță, această se va pro nunță și, pe cale de consecință, res pectând legislația în ma terie, o va declara neconstituțională. OUG 13/2017 produce efecte juridice de la dată de 01.02.2017, iar abrogarea de către guvern nu produce efecte retroactive”, a adăugat Ramona Iorga.

Evenimentul zilei a solicitat un răspuns de la Parchetul General

Față de legalitatea emiterii Ordonanței 14, Evenimentul zilei a solicitat un punct de vedere și din partea procurorilor de la Parchetul General. Până la închiderea ediției, acesta nu ne-a parvenit, însă, amintim că luni, față de emiterea OUG 14/2017, Parchetul General a transmis că face o „atentă analiză a tuturor normelor de tehnică legislativă (cuprinse în Legea 24/2000 n.r.), a celor constituționale, precum și a efectelor juridice pe care noul act normativ le poate genera”.