CSM cere o procedură mai simplă de ridicare a imunității parlamentarilor

CSM cere o procedură mai simplă de ridicare a imunității parlamentarilor

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au stabilit că procedura parlamentară în privinţa ridicării imunităţii trebuie simplificată, pentru a nu mai bloca anchetele penale în care sunt implicaţi deputaţi sau senatori. Punctul de vedere al CSM va fi înaintat Ministerului Justiției.

 Luarea de poziţie a CSM vine în contextul în care Dosarul Microsoft este blocat în Senat, după ce Comisia juridică a amânat cu două săptămâni discuţiile privind solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva social-democraţilor Ecaterina Andornescu şi Şerban Mihăilescu.

Membrii Consiliului au luat în discuţie, în şedinţa de plen de ieri, o propunere legislativă privind modificarea și completarea unor articole din Statutul deputaților și senatorilor și din Legea privind responsabilitatea ministerială, în vederea formulării unui punct de vedere.

Termene mai clare

Ne puteți urmări și pe Google News

Prevederile respective se referă la termenul pe care îl au la dispoziţie conducerea Parlamentului, Comisiile juridice şi plenul pentru a se pronunţa asupra solicitărilor venite din partea procurorilor. Membrii CSM susţin că acest regulament ar trebui schimbat, pentru ca aceste proceduri să se deruleze mult mai rapid, iar, în final, „imunitatea parlamentarilor să fie mai slabă”, spun surse din CSM, citate de Mediafax.

„Trebuie regândită procedura ridcării imunității pentru a nu fi împiedicate sau blocate anchetele penale. Ar trebui făcute modificări în legislația actuală, iar termenele, pe zile, să fie mai clare”, au completat sursele menţionate.

Parlamentari PNL şi PDL au iniţat o propunere de schimbare a legislaţiei privind ridicarea imunităţii, potrivit căreia rolul Parlamentului trebuie să se limiteze la a constata dacă există sau nu o legătură directă de cauzalitate între motivarea solicitării procurorilor şi voturile sau opiniile politice.