Crăciunul vine și pentru hoți! Află aici cum să-i lași cu tolba goală
- Cristina Vladu
- 22 decembrie 2016, 10:02
Sărbătorile de iarnă, Crăciunul în special, sunt întotdeauna un prilej de bucurii și emoții. Este, însă, și un moment în care hoții, tâlharii mișună peste tot. Pentru a ne feri de neplăceri și să dăm liniștea și fericirea pe necaz, trebuie să ne luăm câteva măsuri.
Toată lumea aleragă de colo, colo să cumpere mult doritele cadouri sau bucatele care să ne bucure simțurile la mesele festive. Pentru că, se știe, românul ține mult să aibă de toate de Sărbători, chiar dacă o face cu multe sacrificii! Mai sunt și minivacanțele sau vizitele pe la rude și prieteni.Trebuie, totuși, să fim prevăzători,
Cumpărături cu precauție
În magazinele aglomerate, supravegheați-vă geanta și nu o puneți în coșul de cumpărături de unde o mână abilă o poate scoate cu ușurință. Nu este bine să umblați cu sume mari de bani, încercați să luați numai necesarul pentru cumpărăturile planificate. Păstrați banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil și nu în sacoșă sau în buzunarul de la spatele pantalonilor. Când este posibil, folosiți cardul. Când sunteți împinși în aglomerație, verificați-vă imediat buzunarul cu bani, geanta sau borseta pentru a fi siguri că nu sunteți victima unei înscenări tâlhărești și Crăciunul să vă fie stricat. Când achitați diferite bunuri, nu scoateți tot teancul de bancnote. Telefoanele mobile, laptop-urile, pungile de cadouri, adică obiectele tentante nu trebuie lăsate la vedere în mașină pentru a nu deveni daruri pentru hoți. Nu lăsați în autoturism actele mașinii, bani sau alte documente importante.
Lăsați casa în siguranță dacă plecați o anumită perioadă
Atunci când plecați de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiți, rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă persoane suspecte care dau târcoale ușii. Crăciunul îi tentează și pe hoți! Spuneți numai persoanelor de încredere când plecați mai multe zile de acasă. Închideți și asigurați la plecare ușile și geamurile casei, ușa de la balcon, geamul de aerisire de la baie. Pregătiți-vă de plecare cât mai discret. Atunci când părăsiți locuința, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune pot deruta posibilii musafiri nepoftiți. Obiectele de valoare mare și volum mic, ca și banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția hoților, așa că încercați să le țineți în locuri secrete sau luați-le cu voi.
Nu deveniți victimele tâlharilor
Evitați persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri și terase unde se consumă alcool și sunt adunate persoanele gălăgioase. Nu vă afișați cu bijuterii de mare valoare ori sume mari de bani și nu faceți referiri la bunurile de mare valoare pe care le aveți la voi. Alegeți drumurile intens circulate, luminate și evitați zonele în construcție, parcurile pustii și străzile lăturalnice. Deplasați-vă pe cât posibil în grup și nu răspundeți la provocările altor persoane. Nu acceptați compania persoanelor necunoscute. Crăciunul îi adună și pe rău făcători!
Preveniți înșelăciunile
Nu trebuie să primiți persoane străine în casă și nu puneți la vedere lucruri de valoare. Cei care locuiesc în mediul rural trebuie să fie foarte atenți la persoanele străine pe care le primesc în casă și să nu le arate locul unde țin bunuri sau bani. Nu invitați în casă persoane ale căror preocupări nu le cunoașteți îndeajuns. Sub o falsă amabilitate se pot ascunde persoane care urmăresc să vă deposedeze de obiectele de valoare sau de bani.
Sărbători Fericite!