Coregrafa Vava Ștefănescu: „Dansul contemporan a intrat, în sfârșit, pe ușa din față”

Coregrafa Vava Ștefănescu: „Dansul contemporan a intrat, în sfârșit, pe ușa din față”

Ministerul Culturii va aloca 12,6 milioane de euro, printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru consolidarea și refuncționalizarea Sălii „Omnia” - spațiul alocat Centrului Național al Dansului București

Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Corina Șuteu, pe pagina de socializare. În prezent, Centrul Național al Dansului București (CNDB) își desfășoară activitatea într- un spațiu închiriat din centrul Capitalei. Mutarea se va realiza în aproximativ trei ani. „Ministerul Culturii — România va aloca 12,6 milioane de euro fără TVA, printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (împrumut prin care s-au refăcut Teatrul Național și Biblioteca Națională a României) pentru consolidarea și refuncționalizarea spațiului alocat săptămâna trecută printr-o hotărâre de guvern CNDB-ului”, a scris Corina Șuteu. Proiectul „va fi implementat printr- un concurs de soluții de arhitectură, care să corespundă tuturor cerințelor tehnice ale Centrului”. Sala „Omnia” a trecut din administrarea Operei Naționale din București în administrarea CNDB, potrivit unei hotărâri de guvern aprobată la începutul lunii. CNDB este singura instituție publică de cultură, aflată în subordinea Ministerului Culturii, creată pentru a susține, dezvolta și promova dansul contemporan.

Activitate de nivel internațional

„Mai sunt și alte obiective pe care le-au îndeplinit prin acest fond rambursabil: Teatrul Național, Studioul Teatrului Maghiar din Cluj, este și Muzeul Național de Istorie, e un program multianual”, ne-a declarat coregrafa Vava Ștefănescu, managerul CND. „Bucuria și norocul au făcut ca, în sfârșit, după cinci ani și jumătate de absență a spațiului, CND să primească această sală. CND are o activitate de nivel național și internațional, mai ales. Suntem o instituție tânără, care se ocupă cu artă contemporană. Asta nu înseamnă că nu avem drepturi egale în cultura română. Ne-am luptat, toată comunitatea independentă alături de alți colegi din străinătate, din România, nu numai dansatori și coregrafi, ci și artiști vizuali. (...)Mi se pare un gest recuperator și absolut legitim. CND și dansul contemporan, în general, intră pe ușa din față în cultura română. Sperăm ca în următorii ani să creștem și să putem deschide câte un picior de pod în fiecare oraș mare din țară, ca să nu mai fim singurii și cei mai buni”, ne-a mai spus Vava Ștefănescu.