Constructorul drumului din satul lui Boc, în agenda cu șpăgi a lui UIOREANU
- Mihai Şoica
- 2 iunie 2014, 11:10
Horea Uioreanu (foto) și gașca lui de consilieri au primit bani și de la constructorul drumului drumului turistic Răchiţele-Ic-Popor, care pornește din satul lui Emil Boc, spre zona Padiș, firma MBS Group SRL din Turda.
Procurorii DNA susțin că în 2012, Consiliul Județean Cluj a alocat asuma de 12.3 milioane de lei pentru plata lucrărilor la drumul turistic Răchițele-Ic-Ponor, din care Uioreanu a primit prin intermediul consilierilor lui Răzvan Pop și avocatul Mihai Teaha, suma de 33.675 lei.
Mihai Teaha este avocat în Baroul Cluj și este un apropiat al președintelui Horea Uioreanu. Anchetatorii de la DNA susțin că Teaha a fost cel care a venit cu ideea de a colecta drept mită suma de 101.449 lei, de la MBS Group, patronată de Gabriel Szilagyi din Turda. Firma MBS Group a câștigat mai multe licitații pentru construcția unor facilități sportive despre care s-a scris că au fost supraevaluate
Referatul DNA
* Există indicii că, în contextul elaborării proiectului ce a stat la baza HCJ 210 din 28 august 2012 pentru modificarea şi completarea HCJ 225 din 22.11.2007 privind aprobarea cofinanţării proiectului „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, proiect aflat în derulare la nivelul instituţiei judeţene, suspectul Teaha Mihai, avocat în Baroul Cluj şi consilier apropiat al preşedintelui CJ Cluj, i-a propus acestuia ca în cadrul cheltuielilor decontate din sumele acordate de CJ Cluj de la buget pe partea de participare la cheltuielile neeligibile să fie alocată în plus suma de 101.449,62 lei, ce urma a fi justificată fictiv prin emiterea unor facturi către antreprenorul MBS Group SRL de către societatea Desk Impex SRL Sighişoara, societare ce aparţine numitului Băicoci Gheorghe, tatăl lui Băicoci Alin, apropiat al avocatului Teaha Mihai şi al preşedintelui CJ Cluj.
Fiind de acord cu propunerea făcută, suspectul Uioreanu Horea Dorin a întreprins demersurile necesare şi finalizate la data de 28 august 2012 când a fost adoptată HCJ 210 pentru aprobarea cofinanţării proiectului „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, prin care s-a alocat de la bugetul CJ Cluj suma totală de 12.311.229,89 lei fără TVA . Ulterior, la înţelegere cu Băicoci Alin şi cu tatăl acestuia, SC Desk Impex a emis un număr de 3 facturi fiscale în valoarea totală de 101.449,62 lei ce au atestat fictiv închirieri de utilaje către antreprenorul MBS Group SRL. Facturile au fost încasate la finele anului 2012 şi începutul anului 2013. După achitarea taxelor datorate la bugetul de stat aferente facturilor, reprezentantul SC Desk Impex a trimis preşedintelui CJ Cluj în două tranşe, suma totală de 33.675 lei, din care 20.000 lei prin intermediul avocatului Teaha Mihai şi 13.675 lei prin intermediul consilierului Pop Răzvan Marius.
Ilegalități masive la drumul de la Răchițele
Drumul turistic a fost construit de firma MBS Group dar lucrările nu au fost finalizate nici în ziua de azi. După ce a câștigat mandatul de președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu a făcut o serie de dezvăluiri legate de faptul că licitația pentru construcța drumului a fost făcută doar pentru drumul propriu zis și nu și pentru podurile și podețele care există, fiind necesară o alocare masivă de fonduri județene pentru remedierea situației.
În 2014, o expertiză efectuată de experți tehnici de la Universitatea Tehnică din Iași a scos la iveală faptul că betoanele folosite de MBS Group erau din altă clasă de rezistență, mai slabe și mai ieftine, decât cele specificate în proiect. Expertiza a fost efectuată de un grup de specialişti de la Facultatea de Construcţii din Iaşi, conduşi de profesorul Nicolae Boţu, concluziile acestora fiind că la 16 din cele 20 de probe de material extrase prin foraj din betonul lucrărilor, materialul testat nu corespunde proiectului. De exemplu, rigolele trebuiau să fie turnate din beton din clasa C35-45, iar testările efectuate au demonstrat că s-a folosit beton din clasa C16-20. Pentru camerele de cădere a apei din zonele de poduri şi podeţe, betonul folosit nu face parte din clasa C35-45. La zidurile de sprijin, betonul folosit este tot din clasa C16-20, deşi trebuia să fie minim din clasa C25-30 sau C35-45. Folosirea altui tip de beton decât cel specificat în proiect duce la un profit mai mare pentru firma constructoare. Un metru cub de beton din clasa C16-20 costă în jur de 230 de lei/mc, în timp ce un beton din clasa C35-45 costă peste 350 de lei.
În lumina dezvăluirilor făcute de EvZ în luna ianuarie 2014, Horea Uioreanu a promis că va depune o plângere penală lucru care nu s-a mai întâmplat.