Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar ajunge la anul la 3%, fără majorarea de 10%

Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar ajunge la anul la 3%, fără majorarea de 10%

Consiliul fiscal estimează un deficit bugetar în jurul nivelului de 3% din PIB pentru anul viitor, fără a lua în considerare creşterea salariilor pentru întregul aparat bugetar cu 10% de la 1 decembrie, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului fiscal.

„Estimările Consiliului fiscal indică un deficit efectiv în imediata vecinătate a nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru anul 2016 (fără a lua în considerare însă şi decizia recentă de majorare a salariilor la nivelul întregului aparat bugetar cu 10% începând cu 1 decembrie care va determina probabil depăşirea acestui prag) şi semnificativ peste 3% în 2017, iar evoluţiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugerează de asemenea reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce priveşte consolidarea fiscală. În plus, deteriorarea estimată a poziţiei bugetare structurale este superioară celei consemnate de soldul efectiv în contextul în care este aşteptată o majorare a output gap-ului”, scrie în raport. 

În opinia Consiliului fiscal, implementarea prevederilor noului Cod Fiscal este de natură să antreneze o deviaţie considerabilă şi permanentă de la obiectivele ce decurg atât din tratatele europene al căror semnatar este România (Pactul de Creştere şi Stabilitate şi Compactul Fiscal), cât şi din legislaţia naţională relevantă (Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010). 

„Proiecţiile actualizate, ce încorporează cele mai recente informaţii cu privire la contextul macroeconomic, setul măsurilor de politică fiscal-bugetară adoptate şi execuţia bugetară la zi, indică un nivel de circa 2,9% din PIB atât pentru deficitul bugetar efectiv, cât şi pentru cel structural la nivelul anului 2016, şi aceasta în ipoteza unor reduceri compensatorii de investiţii publice (de circa 0,3% din PIB) şi a prevalenţei moderaţiei în politica salarială în sectorul public”, se mai menționează în document.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Riscul de reintrare a ţării în procedură de deficit excesiv apare drept semnificativ, în condiţiile în care pentru anul 2017 proiecţiile indică un nivel de 3,5% din PIB în cazul deficitului efectiv şi 3,7% din PIB în cazul deficitului structural”, se mai arată în raport. 

În același raport, instituția menționează că se aşteaptă la o creştere economică în jurul valorii estimate de Comisia Europeană, respectiv de 3,5%, în acest an, cu rezerva impactului unui an agricol mai slab.