Consilierea în carieră, soluţia propusă de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru studentul român.

Consilierea în carieră, soluţia propusă de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru studentul român.

5.000 de studenţii din universităţile ţării vor beneficia de consiliere profesională prin proiectul demarat de Ministerul Tineretului şi Sportului, “Stat în Carieră-Bune practici europene în consilierea profesională a studenţilor români.”

Atât ministerul cât şi partenerii îşi propun implementarea unui program de consiliere care să ofere studenţilor români o viziune mai amplă asupra intrării acestora pe piaţa municii din România. Consilierea studenţilor se va realiza în 13 centre de consiliere şi orientare profesională înfiiţate la nivel naţional.

În cadrul centrelor, studenţii vor beneficia de sprijin din partea specialiştilor în ceea ce priveşte descoperirea propriilor abilităţi şi competenţe, luarea deciziilor referitoare la traseul profesional, identificarea oportunităţilor exsitente pe piaţa muncii şi stabilirea unor obiective profesionale clare şi relevante pentru tineri.

Programul de consiliere este structurat pe mai multe etape, startul fiind marcat de explorarea aşteptărilor participanţilor, beneficiile procesului de consiliere, familiarizarea cu platforma online dedicată acestui proiect.

Lasarea care a avut loc, ieri, 10 iulie a reunit în Sala Rapsodia a Hotelului Intercontinetal din Bucureşti iniţiatorii proiectului care au ţinut să sublinieze importanţa pe care proiectul o va avea în dezvoltarea programului de consiliere pentru studenţii români.

În deschidere Irinel Ciocioc, consilier al Ministerului Tineretului şi Sportului a făcut o scută prezentarea a proiectului cofinanţat din Fondul Social European care vizează corelarea educaţiei şi învăţării cu cerinţele pieţii muncii, obiectivul fiind acela de a oferi accesul studenţilor la o piaţă a muncii modernă şi dinamică. Acesta a precizat că proiectul îşi propune nu doar să pună la dispoziţia studenţilor programe de consiliere ci să urmărească evoluţia şi efetele pe care consilierea le are asupra acestora, mai mult acesta explică că platforma online pe care programul o pune la dispoziţie va îngloba informaţii care să ofere studentului idei despre gradul de angajabilitate al absolvenţilor unei universităţi: “studentul îşi poate alge facultatea în funcţie de gradul de angajabilitate “ a declarat acesta.

Printe iniţiatori se numără şi Andreea Syilagzi, vice-preşedinte al European Bord for Certified Conselors  aceasta a adus lămuriri în ceea ce priveşte desfăşurarea programului de consiliere pe care programul il pune la dispoziţie.

 Un lucru important pentru studenţi este profilul consilierului ideal pe care programul trebuie să-l pună la dispoziţie: “profilul consilierului ideal trebuie să fie foarte complex, trebuie să reprezinte un model atât pentru studenţi cât şi pentru părinţi, chiar şi pentru cadrele didactice. “, a mărturisit Andreea Szilagzi încrezătoare în şansa oferită tinerilor români.

În închere, Loredana Urzică, preşedintele Uniunii Studenţilor din România a spus că proiectul se pliază foarte bine pe scopul pe care USR il urmăreşte: “Scopul nostrum este să aparăm interesele studenţilor din toată ţara, iar programul de consiliere este o soluţie. “  Aceasta a mai declarat că în România consilierea este o problemă, studiile arătând că există un consilier la 8000 de studenţi.