Editura Evenimentul si Capital

Ziua în care PDL s-a dizolvat în PNL. Cele două partide au aprobat protocolul de fuziune. La intonarea imnului național a fost omisă a doua strofă, care conține cuvintele "un nume de Traian"

14-07/iohannis-465x390
Autor: | | 221 Comentarii | 3165 Vizualizari

Astăzi, de ziua lui Vasile Blaga, în sala „Unirii”, în Congresul de fuziune PDL-PNL, democrat-liberalii au spus, oficial, „Adio, PDL!”. De la eveniment a lipsit fostul președinte al PDL, Emil Boc, care a spus că nu poate asista la „funeralii”. Supărată că la ședința PDL nu i s-a dat cuvântul, nici Monica Macovei nu a mai intrat în sală să asiste la nașterea noului partid. Acesta se va numi PNL. La prezidențiale, din cauza timpului scurt pentru formalizarea fuziunii, se va merge în alianță, care se va numi Alianța Creștin Liberală. Congresul comun a fost deschis de secretarul general al PDL, Gheoghe Flutur, care a anunţat intonarea imnului naţional. Acesta a conţinut două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă a doua strofă care conţine cuvintele "un nume de Traian".

Lucrările au fost închise pe acordurile „Verde-nrourat”, imnul PDL-ului, care de acum va fi al PNL-ului. În timp ce democrat-liberalii au cântat și aplaudat cu foc, majoritatea liberalilor nu știau versurile. Dintre toţi liberalii, Ludovic Orban era cel mai entuziasmat, restul mulțumindu-se să aplude. "Sala Unirii a primit rând pe rând trei partide şi ieşim un singur partid. Nu uitaţi, peste 105 zile, bătălia la prezidenţiale", a încheiat Congresul, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur.

„Azi s-a născut marele PNL”

Pe scenă au stat membrii din conducerea PNL şi PDL, aproximativ 100 de persoane. Liberalii şi democrat-liberalii s-au așezat aleatoriu, fără să existe o distincţie în funcţie de partidul din care fac parte. În sală delegații nu au apucat toți locuri. Prin urmare, unii au fost nevoiți să stea în picioare sau chiar pe hol.

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a fost poftit la microfon. El i-a urat “La mulți ani!” lui Vasile Blaga și le-a mulțumit tuturor celor care au pus umărul la nașterea  noului partid. Fuziunea cu Partidul Democrat Liberal nu trebuie privită ca o diluare a identităţii liberale, ci, dimpotrivă, ca o întărire a sa, a arătat Iohannis. El a mai spus că îşi doreşte ca demnitatea de şef al statului să presupună mai multă sobrietate, “mai puţin spectacol şi mai puţină gălăgie”.

Azi s-a născut marele partid al Dreptei româneşti, marele Partid Naţional Liberal.(..)S-a spus adesea că trăim într-o ţară în care interesul pentru spectacol este mai mare decât interesul pentru normalitate. Nu cred că este adevărat. Politica trebuie să producă rezultate, nu un spectacol steril. Pe cetăţeanul simplu sunt convins că îl interesează siguranţa, ordinea, performanţa în administraţie, învăţământ sau în sănătate. Este de datoria noastră, a marelui partid al dreptei, să facem din România un stat modern, bazat pe un model liberal de dezvoltare. Acest lucru este posibil dacă ne îndeplinim obiectivele strategice, anume de a câştiga preşedinţia României şi de a asigura un ciclu de guvernare pe zece ani”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus că își dorește ca valorile să fie respectate, și nu mai vrea ca intelectualii să fie umiliţi şi sfidaţi. “ Nu mai vreau ca diversele categorii sociale şi profesionale să fie puse pe picior de război, să fie instigate una împotriva celeilalte (…) Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie şi, mai ales, cred că este nevoie de mai multă sobrietate în exercitarea funcţiei de preşedinte”, a susţinut Iohannis.

Nici ADA 2, nici CDR 2

La rândul său Vasile Blaga, a ținut să sublinieze că liberalii și democrat-liberalii s-au adunat pentru prima dată împreună,  și că noul partid născut astăzi nu va fi nici ADA 2, nici CDR 2. "Ce construim noi astăzi nu este Alianţa Dreptate şi Adevăr 2, nu e nici CDR 2, astăzi am semnat împreună certificatul de naştere a celui mai mare partid de centru-dreapta", a spus Blaga, precizând că noua construcţie politică va fi făcută cu înţelepciune şi că nu vor fi arse etapele, dar nici "gazul".

El arătat că ambele partide au făcut concesii pentru a-şi atinge obiectivele şi că "mai presus de Blaga şi de Iohannis" stă necesitate de a crea un mare partid de centru-dreapta contrapondere la PSD.

PSD  este cel mai nereformat partid dintre toate partidele foste comuniste,  din statele membre europene şi este un partid "cu apucături autoritare", a  mai declarat Vasile Blaga, adăugând că Victor Ponta este în "derută" şi va fi înfrânt.

"Nu e niciun secret în această sală se află viitorul preşedinte al României. În câteva zile vom decide împreună cine este candidatul comun al celor două partide la prezidenţiale", a mai spus Vasile Blaga, arătând că, din momentul în care se va hotărî împreună care va fi acest candidat, liberalii şi democrat-liberalii îl vor susţine.

Predoiu: Domnule Ponta, ceasul dvs a început să ticăie

Când pe scenă a urcat Cătălin Predoiu, pedeliștii l-au plaudat în picioare. „Stați întâi să vedeți ce am de spus”, și-a început Predoiu discursul. De emoții a uitat în ce zi suntem. "Suntem în 27 iulie,în 26 iulie, mă scuzați, am anticipat,  ora două fără zece. Domnule Ponta, ceasul dumneavoastră a început să ticăie, în 26 iulie, la două fără zece, ceasul victoriei nostre a început să bată", a spus Predoiu.

El a vorbit delegaţilor celor două partide, PNL şi PDL, despre măsurile care trebuie luate pentru economia socială de piaţă, dar şi pentru solidaritatea socială, despre elaborarea legilor pentru IMM-uri, "legi drepte", despre asigurarea independenţa justiţiei şi despre nevoia de încredere în magistraţi. "Unirea noastră în sala Unirii din Palatul Parlamentului înseamnă ruperea definitivă de trecutul comunist şi post-comunist", a mai spus Predoiu.

El a mai spus că şi-a asumat proiectul prezidenţial şi că va lupta pentru victorie, anunțând că vor face "Crăciunul împreună la Cotroceni".

“Nu voi face niciun pas înapoi, voi lupta să fiţi mândri de mine. Vom alege cea mai bună soluţie pentru partid, fie eu, fie domnul Iohannis. Vreau să vă promit că, indiferent cum, în ce formă, cât de greu îmi va fi sau nu, mă veţi avea alătur şi împreună vom face Crăciunul la Cotroceni", a afirmat Predoiu, candidatul PDL la prezidenţiale. El a spus că România nu va aparţine PSD şi lui Victor Ponta. PDL a fost condus cu "doctrina Vasile Blaga", care a pus unitatea partidului înaintea oricăror ambiţii personale şi care va duce partidul la Palatul Cotroceni.

Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, le-a mărturisit colegilor că a înțeles de ce au dorit să țină Congresul comun pe 26 iulie. Am aflat că astăzi, 26 iulie, să îi facem un astfel de cadou lui Vasile Blaga. Îi doresc la mulţi ani şi să avem victorie( sala aplaudă în picioare).Trebuie să vă spun că eu consider că ziua de azi e un cadou nu doar pentru Vasile Blaga, dar şi pentru România”, a spus Ludovic Orban.

Protocolul  de fuziune dintre cele două partide s-a aprobat unanimitate. Liderii PNL şi PDL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, au dat mâna în aplauzele sălii.

Înainte de Congresul comun,democrat-liberalii s-au reunit în şedinţa Convenţiei Naţionale a PDL, de ziua de naştere a preşedintelui Vasile Blaga, căruia secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, i-a urat să aibă "cel mai mare partid de centru-dreapta" din istoria celor 20 de ani.

Ce-a rămas din PDL

Numele noului partid va fi PNL, iar democrat-liberalii vor trebui să se mulțumească cu imnul „Verde înrourat” și sediul noului partid: Aleea Modrogan, nr. 1. Practic, democrat-liberalii au pus capăt unei istorii de 21 de ani.

Partidul Democrat s-a înființat în mai 1993, fiind succesorul Frontului Salvării Naționale. În 2007, își schimbă denumirea în Partidul Democrat- Liberal, după ce a fuzionat cu Partidul Liberal- Democrat, formațiune desprinsă din PNL, condusă de Theodor Stolojan și Valeriu Stoica. În cei 21 de ani, democrat- liberalii au dat numeroși miniștri, primari și președinți de consilii județene, fiind supranumit la un moment dat, chiar și „partidul primarilor”, un premier - Emil Bocși un președinte pentru două mandate - Traian Băsescu.

Vasile Blaga rămâne cu PDL în suflet

Primarul Clujului, Emil Boc, fost președinte al PDL, a afirmat, ieri, că nu este de acord cu fuziunea și că nu va participa la Congres, lucru pe care l-a și făcut. “Dintr-odată, el nu mai poate după numele de PDL. La mine în suflet e PDL, eu m-am dus și am înscris partidul, nu dânsul”, i-a transmis Blaga. Nici fostul lider al PNL, Crin Antonescu, nu va participa la congresul de fuziune, el fiind în vacanță.

Înaintea congresului comun de fuziune, PDL s-a întrunit în Convenţia Naţională Extraordinară a partidului, pentru a ratifica fuziunea prin absorbţie cu Forţa Civică, a lui Mihai Răzvan Ungureanu, iar MRU și Andrei Chiliman au devenit, oficial, primvicepreședinți ai PDL.

 Șapte dintre vicepreședinții PNL vor avea statutuldeprim-vicepreședinți asimilați în structura de conducere comună cu PDL: Răducu Filipescu, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Marin Almăjanu, Alina Gorghiu și Cristian Bușoi.

De asemenea, în structura de conducere a PNL de după fuziune, vor intra, pe lângă membrii Biroului Permanent al PNL, şi preşedinţii primilor zece organizaţii în ordinea descrescătoare numărului de voturi obţinute la europarlamentare, dar care nu au funcţii de vicepreşedinte, precum şi liderii grupurilor parlamentare şi liderul delegaţiei de europarlamentari, Adina Vălean.

Democrat-liberalii și liberalii, însă, vor merge la alegerile prezidențiale în Alianța Creștin-Liberală, care va avea un candidat comun. PDL și PNL vor mai comanda un sondaj de opinie, pentru a alege între Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu.

Planurile lui MRU

Mihai Răzvan Ungureanu nu a renunțat la planurile sale de a fi desemnat candidat la Președinție al PNLPDL. Pentru moment, pentru a nu periclita fuziunea prin absorbție dintre Forța Civică și PDL, Ungureanu nu a mai făcut declarații publice în acest sens. Totuși, el a scris joi pe Facebook că ar fi mai bine ca viitorul prezidențiabil să fie desemnat prin decizia asumată a liderilor, și nu pe bază de sondaje. Potrivit unor surse din PDL, intenția lui MRU este aceea de a rămâne în calcule în eventualitatea în care se întâmplă vreun ”accident” cu Klaus Iohannis: o evoluție descendentă în sondaje în perioada de pre-campanie electorală, sau o eventuală decizie de incompatibilitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate