Clujul a devenit Capitala Europeană a Șantierelor. Nervii oamenilor sunt întinși la maxim

Clujul a devenit Capitala Europeană a Șantierelor. Nervii oamenilor sunt întinși la maxim

De mai multe luni, Primăria Cluj Napoca a dat startul unor lucrări de refacere a mai multor străzi și artere principale. Toate, în același timp, fără o minimă logică și fără o consultare cu specialiștii în domeniul circulației publice. Se promit termene de finalizare care nu sunt respectate.

În prezent, orașul arata ca un mare șantier de pe vremea comuniștilor. Se lucrează mult și fără cap. Orașul care este Capitala Europeană a Tineretului 2015, s-a transformat în Capitala Șantierelor 2015. Toate străzile principale, indiferent de pe ce axă a orașului, sud-nord sau est-vest, sunt excavate și refăcute de la zero.

Constructorul, firma de casă a Primăriei Cluj Napoca, abonată la banii publici ai acestei instituții, societatea Diferit SRL, pare depășită de evenimente. Termenele de finalizare nu sunt respectate iar firma pare că nu are capacitatea necesară de a finaliza aceste lucrări. Se lucrează pompieristic, echipele de muncitori fiind mutate în diferite zone din oraș, în funcție de locul unde este mai mare scandalul.

Un oraș în derută

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni seara, cartierul Mănăștur, cu peste 100.000 de locuitori, a fost practic izolat de oraș. Oamenii care circulau cu autobuzele publice le-au cerut șoferilor să deschidă ușile și să se ducă pe joc acasă, sătui de cât au așteptat. Scenariul s-a repetat marți dimineața, când clujenii mergeau la locurile lor de muncă. Pe strada Moților, care face legătura dintre oraș și cartierul Mănăștur, nu se mai poate circula. La tot pasul este o groapă adâncă, un autobuz și un troleibuz.

Pe strada Horea, care duce din centru spre gară, primarul Emil Boc a promis că lucrările se vor finaliza până la 15 iulie. Suntem în 3 septembrie 2015, și lucrările tot nu au fost finalizate.

Pe data de 31 august, primarul Emil Boc a promis că vor fi finalizate lucrările pe Bulevardul Muncii, o arteră foarte importantă care scoate traficul greu din oraș, spre Dej și spre nordul țării. Nici azi, lucrările nu au fost finalizate și nici nu vor fi finalizate foarte repede.

O altă stradă importantă este Avrem Iancu. În zonă sunt patru școli, unde învață peste 2.000 de elevi, iar în câteva zile va începe școala. Termenul de finalizare este începutul lunii septembrie. Deși a început luna, șantierul este în floare, departe de a fi finalizat.

Peste toate astea, strada Barițiu, care asigură legătura spre centrul Clujului și spre gară, dinspre două cartiere mari, Mănăștur și Grigorescu este și ea în plin șantier.

Sunt bani europeni și trebuie folosiți

În tot acest vacarm, Emil Boc pare depășit și își tot cere iertare de la clujeni. Directorii și funcționarii Primăriei Cluj Napoca, la fel. Nimeni nu întreabă de ce societatea Diferit SRL de ce nu respectă termenele de finalizare.

Primarul îi roagă pe clujeni să aibă răbdare și să înțeleagă situația. Emil Boc, nu spune, în schimb, niciun cuvânt legat de termenele de finalizare a șantierelor sau ce măsuri a adoptat. În schimb, le tot spune clujenilor că ”orașul comoară” se transformă cu bani europeni, bani care trebuie consumați pâmă la data de 31 decembrie 2015.