Cum a încercat clubul PRIMĂRIEI din Râmnicu Vâlcea să ÎNŞELE o HANDBALISTĂ

Cum a încercat clubul PRIMĂRIEI din Râmnicu Vâlcea să ÎNŞELE o HANDBALISTĂ

Oficialii clubului de handbal HCM Râmnicu Vâlcea, patronat de Primăria municpiului, au refuzat să-i achite drepturile bănești jucătoarei Janina Rouă, fostă Luca, pe motiv că nu a prestat activitate sportivă de performanţă în perioada în care a fost accidentată.

Dacă patron ar fi fost un proprietar de măcelărie cazul nu ar fi fost poate o ştire, dar când primăria unui mare oraş se pretează la aşa ceva devine demn să se afle, mai ales că dă clubului, anual, nu mai puţin de 2,3 de milioane de lei din banii cetăţenilor.

Însă, Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a obligat, pe 24 octombrie, clubul din Râmnicu Vâlcea să respecte obligaţiile asumate prin contractul încheiat cu sportiva şi să îi achite drepturile salariale restante.

“În situaţia în care oficialii clubului nu se vor conforma benevol hotărârii, urmează să fie pornită executarea silită asupra conturilor, bunurilor şi veniturilor viitoare ale clubului, precum şi sa fie aplicate sancţiunile sportive incidente, ne-a declarat avocatul specializat în drept sportiv Răzvan Socoteanu, care a reprezentat-o pe handbalistă

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, CA al FRH a respins recursul declarat de HCM Râmnicu Vâlcea împotriva hotărârii Comisiei de soluţionare a memoriilor. Comisia Federaţiei admisese memoriul formulat de către jucătoarea Janina Luca împotriva HCM, obligând clubul la plata drepturilor contractuale restante, în valoare de 31.000 de lei, şi la mentinerea contractului încheiat între părţi. În luna ianuarie 2016 sportiva a suferit o accidentare într-un meci în care a evoluat pentru echipa din Rm Vâlcea la care este legitimată, urmată de o intervenţie chirurgicală la genunchiul drept. În acest context, oficialii clubului patronat de Primăria Râmnicu Vâlcea au refuzat să achite drepturile bănești convenite cu sportiva prin contractul încheiat între părți, invocand faptul ca sportiva nu a prestat activitate sportivă de performanşă pentru club în perioada accidentarii.

În susţinerea recursului, HCM a depus la FRH, pe 30 septembrie, un document în care susţinea că nu putea face plata către sportivă din cauza faptului că potrivit unui act adiţional la contract acesta a devine “nul în cazul în care plata serviciilor intergrale nu se efectuează în termen de 60 de zile”. Ceea ce scriu în continuare în document cei de la HCM este de râsul lumii: “Având în vedere petitul cererii sportivei, este clar că noi nu am achitat obligaţiile ce ne reveneau în termen de 60 de zile de la scadenţă, drept pentru care clauza mai sus citată determină desfiinţarea în întregime a Contractului, implicit exonerarea noastră de obligaţia de plată”. Şi, mai departe, o ţine tot în acelaşi ton comic, susţinând că sportiva “nu şi-a îndeplinit obligaţiile liber asumate”. Adică nu a jucat operată.

Oficialii HCM se făceau că nu ştiau ce aflase toată suflarea hanbalistică din România. Iată, de exemplu, ce scria publicaţia “Săptămâna în Oltenia”, pe 15 februarie 2016:

“Handbalista formaţiei HCM Râmnicu Vâlcea, Janina Luca s-a operat luni, în Capitală, la cartilajul genunchiului drept şi va fi indisponibilă până în vară. Interul drepta a suferit o operaţie asemănătoare şi în vara trecută, însă, presată de cei de la HCM, a grăbit revenirea pe teren încă din octombrie, iar accidentarea a recidivat în meciul de la Craiova. ”Gaura din cartilaj nu a avut timp să se vindece şi s-a format din nou. Din octombrie iau antiinflamatoare şi fac injecţii pentru dureri. În loc ca durerile să dispară, ele s-au acutizat, iar de jucat, am evoluat aşa cum o poate face un sportiv cu dureri, adică nu foarte bine, dar nu m-am dat niciodată la o parte”, a explicat Janina Luca. Intervenţia chirurgicală a fost efectuată la Spitalul Monza din Bucureşti, de doi medici, Gabriel Dinu şi Florin Oancea, ultimul fiind doctorul naţionalei feminine, după ce a trecut cu ani în urmă şi pe la Oltchim. Tot cei doi doctori au operat-o şi Janina şi în vara trecută, când au descoperit pe masa de operaţie că, pe lângă meniscul rupt, jucătoarei i-a fost afectat şi cartilajul în perioada cât a evoluat în jocurile din play-out. Cum recuperarea cartilajului este una anevoioasă, Janina va sta pe tuşă 5-6 luni, până la startul sezonului viitor. Jucătoarea mai are contract cu clubul vâlcean până în vara anului 2017”.

Iar “Prosport” scria pe 20 iunie 2016: “Janina Rouă Luca, handbalista echipei HCM Râmnicu Vâlcea, este însărcinată şi va lipsi de pe teren şi în sezonul viitor! După calvarul accidentărilor la genunchiul drept, pentru Janina au venit şi veşti bune. Interul HCM-ului a rămas însărcinată şi va avea un copil, alături de soţul său, handbalistul Ionuţ Rouă. Astfel, revenirea pe teren a handbalistei se amână, cel puţin un an, pentru a da naştere bebeluşului. Janina nu mai intra oricum în calculele conducerii clubului HCM Râmnicu Vâlcea, care dorea rezilierea acordului. După a doua operaţie la cartilajul genunchiului drept, efectuată în luna februarie, Janina a primit din partea conducerii HCM o ofertă de reziliere a contractului scadent în vara anului 2017. Janina şi şefii clubului nu au ajuns la un acord financiar, fapt care a dus la o ruptură între cele două părţi. Handbalista a dat deja clubul în judecată în instanţele civile, iar procesul se anunţă unul de durată”.

La clubul din Vâlcea situaţia este una încurcată.

Consiliul Local Rm. Vâlcea a votat în februarie ca HCM să fie condus de directorul sportiv Marian Joiţa şi antrenorul Constantin Ştefan. Prin la mijloc într-un război politic, Toma Pleşa, preşedintele echipei, îşi depusese demisia, după care consilierii locali au votat suplimentarea bugetului. Bugetul a rămas acelaşi, de 23 miliarde lei vechi. ”La echipa de handbal HCM bugetul a fost aprobat, a rămas tot 23 miliarde lei vechi. Am propus ca, până în vară, HCM să meargă  cu directorul sportiv Marian Joiţa pe post de preşedinte interimar şi împreună cu antrenorul Fane Ştefan pe post de manager, să facă un lot competitiv, să negocieze cu jucătoare, se descurcă ei. Trebuie făcută o grilă de salarizare cu primă de obiectiv. În vară vom vedea cine rămâne preşedinte, trebuie un om care să cunoască bine acest sport, să ajute şi antrenorul, să reprezinte clubulul la FRH.” – spuneau oficialii de la Primăria Râmnicului, citaţi de presa locală

Tehnicianul Constnatin Ştefan ne-a declarat telefonic că el se ocupă doar de partea sportivă şi nu doreşte să discute despre cazul Janinei Rouă. Deşi am solicitat, pe adresa oficială de mail a clubului, un punct de vedere, nu am primit niciun răspuns.