Doi alesi locali din Iasi isi rotunjesc veniturile cu incasarile obtinute in barurile pe care le administreaza.
Cativa dintre edilii si oamenii de afaceri cunoscuti din Iasi si-au deschis localuri unde iesenii se pot recrea la un suc sau un pahar de bere.
Printre ei se afla doi consilieri locali ai PD-L, Constantin Axinia si Daniel Oajdea, oamenii de afaceri Zaharia Schrotter, sotul creatoarei de moda Irina Schrotter, Danut Prisecariu si Constantin Soranescu.
„La Umbrelutele“ lui Axinia
Constantin Axinia, fostul director la CFR Iasi, spune ca a lasat greutatile pe umerii sotiei, el fiind mai tot timpul plecat cu munca. De administrarea barului “La umbrelute“, din cartierul Dacia, deschis in urma cu 15 ani, se ocupa sotia. Vara, barul are si terasa, de aici vine si denumirea. „Sotia a cumparat in rate de la stat spatiul respectiv, pe care l-a amenajat sa fie mai cochet decat bombele din zona“, povesteste Constantin Axinia.
Spatiul micut, de aproape 40 de metri patrati, are cateva mese si un bar micut de unde se comanda tariile. Barmanita tanara, dar stapana pe situatie, serveste prompt bauturile la mese. „La noi vin in special familiile de tineri de la blocurile ANL din zona, care au nevoie de un loc unde sa se relaxeze dupa munca“, mai spune consilierul local.
Ziua consilier, noaptea barman
Dupa programul aglomerat de la serviciu, Axinia merge deseori la local pentru a da o mana de ajutor. „Cand am timp seara mai dau si eu cu matura, strang mesele. E un bun prilej sa ma deconectez de toate“, spune consilierul local.
Clientii turmentati i-au dat familiei Axinia, nu de putine ori, mari batai de cap. „Inceputurile au fost ca-n filmele western. Se incaierau in bar baietii din gastile de cartier si sunam la Politie degeaba, tot noi ieseam in paguba, caci legiuitorii spuneau ca e vina noastra fiindca ne-am deschis bar“, sustine Axinia.
Crasma lui Oajea, plina de studenti
„Hello“, localul administrat de familia consilierului Daniel Oajdea, este la orice ora plin cu studenti. Barul este in campusul Tudor Vladimirescu, intre Iulius Mall si camine, asa ca intre un curs si o runda de cumparaturi tinerii isi trag sufletul la un suc. „Nu ma ocup personal de afacere, nu stiu daca merge mai bine sau mai prost. Vara sunt intr-adevar mai multi clienti, cand avem si terasa“, a spus reticent Daniel Oajdea.
Musterii sunt de la prima ora pana dupa miezul noptii, iar chelneritele tinere se plimba permanent printre mese cu tavile pline de sticle. Despre profiturile pe care le scot din unitatile pe care le administreaza atat Axinia, cat si Oajdea spun ca sunt modeste.
„Nu se castiga nici prea mult, dar nici foarte putin, destul cat sa ramai pe linia de plutire“, afirma Constantin Axinia. “Nu stiu ce profit am avut in ultimul an, ar trebui sa ma uit in bilant sa-mi fac o parere“, adauga si Oajdea.
INVESTITIE
Pub la Hotel Traian
Omul de afaceri Danut Prisecariu detine un local la parterul restaurantului Traian. London Pub este destinat in special turistilor care se cazeaza la hotelul din Piata Unirii. Localul e decorat cu obiecte de arta vechi, iar preturile sunt destul de piperate.
Pentru cei care vor sa se asigure ca gasesc loc exista posibilitatea de a face rezervari prin telefon. Una dintre cele mai scumpe si mai alegante terase din oras se gaseste in Bucium si e administrata de Constatin Soranescu, patronul companiei Art Construct.
RESTAURANT
Schrotter, patron in Copou
Si omul de afaceri Zaharia Schrotter a descris recent un local foarte cochet. „La Mario“, se afla in Copou, pe strada Fagului, in spatele penitenciarului. Restaurantul are compartimente separate pentru fumatori si nefumatori, dar la capitolul muzica angajatii restaurantului nu stau foarte bine. „Nu au muzica pentru toate gusturile, iar cand am cerut sa schimbe CD-ul, chelnerii au spus ca nu au decat muzica lenta“, a explicat Ionut, de 28 de ani.