Cine sunt vinovații din PNL pentru eșecul de la alegerile locale

Cine sunt vinovații din PNL pentru eșecul de la alegerile locale

Chiar dacă atât Alina Gorghiu, dar și Vasile Blaga au spus despre rezultatul înregistrat duminică de partid că este „cel mai bun scor al PNL” din ultimii 26 de ani, numărul mic de primării reședințe de județ și Consilii Județene îi contrazice

În primul rând, cei responsabili pentru scorul PNL la alegerile locale, perceput drept unul slab, sunt cei doi co-președinți Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Ei au girat numeroasele schimbări de candidați la București, Cătălin Predoiu fiind candidatul numărul patru, desemnat oficial, doar cu 5 zile înainte de startul campaniei electorale. Și pe rețelele de socializare, Gorghiu și Blaga sunt considerați principalii responsabili pentru eșecul în alegeri, inclusiv simpatizanții PNL cerându-le insistent demisia.

De altfel, celor doi co-președinți li s-a solicitat demisia și din interiorul partidului, împreună cu organizarea unui Congres extraordinar pentru alegerea unei noi structuri de conducere. Printre cei care au solicitat demisia se numără, Andreea Paul, Teodor Paleologu, Cristian Bodea, Diana Tușa sau Adriana Săftoiu. Scandalurile se țin lanț: ieri, după ce președintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus, s-a arătat mulțumit de alegerea Gabrielei Firea în funcția de primar al Bucureștiului și a atacat USB, liberalul Teodor Paleologu i-a solicitat acestuia retragerea și se arată „consternat și revoltat” de declarația sa.

Atanasiu l-a adus pe Munteanu

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt vinovat pentru rezultatul alegerilor locale este și primvicepreședintele PNL Teodor Atanasiu, care, împreună cu Alina Gorghiu, a fost artizanul susținerii lui Marian Munteanu, candidatul cu numărul trei al liberalilor la primăria București, și care, din cauza scandalului imens pe care l-a generat, a fost schimbat după o săptămână. „Întradevăr formalizarea gestului a făcuto domnul Atanasiu. Eram vreo zece în încăpere”, a mărturisit Alina Gorghiu, după desemnarea lui Munteanu.

Mihai Voicu, negociator-șef pentru alegerea primarilor într-un tur

De asemenea, și Mihai Voicu este unul dintre responsabilii pentru eșecul PNL de la alegeri. El este artizanul legii privind alegerea primarilor într-un singur tur și tot el a fost cel care a negociat votarea acestei legi care a dezavantajat PNL. Atunci când s-a votat proiectul legislativ, el a declarat că, deși s-a dorit și revenirea la alegerea primarilor în două tururi, evaluând întregul pachet legislativ, liberalii au decis că este „un pas înainte” și că „merită un vot pentru”. „Evaluând însă avantajele acestui proiect de lege, am constatat că întregul pachet merită un vot pentru, pentru că este un pas înainte față de legislația veche”, a declarat deputatul liberal Mihai Voicu pe 6 mai 2015, după vot.

Săftoiu sau Bușoi, succesori ai lui Predoiu

Potrivit unor surse liberale, fostul purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale de pe vremea lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, are șanse să devină noul președinte al PNL București, ea având avantajul că provine din vechiul PDL, și este apropiată de Vasile Blaga. De altfel, Săftoiu a fost consiliera lui Predoiu în campania pentru alegerile locale. De asemenea, alte variante vehiculate sunt europarlamentarul Cristian Bușoi, dar și deputatul PNL Ovidiu Raețchi. Pe de altă parte, și conducerile PNL de la sectoare vor fi aduse în discuție, iar Andreea Paul vrea să propună un sondaj de opinie prin care să fie ales noul șef al liberalilor la București.