Cel mai longeviv primar din Capitală a primit un nou mandat. De reţinere

Cel mai longeviv primar din Capitală a primit un nou mandat. De reţinere

Neculai Onţanu este acuzat că ar fi luat mită un teren, pe vremea când fusese ales pentru a doua oară primar al sectorului 2, iar acum se pregătea să candideze pentru a cincea oară, când DNA i-a stricat planurile

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost reţinut 24 de ore, ieri seară, de procurorii DNA, pentru luare de mită, iar astăzi va fi prezentat Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Loredana-Claudia Radu, fosta avocată a lui Victor Ponta, care și-a dat doctoratul cu fostul vicepremier Gabriel Oprea și a angajat-o pe fiica acestuia la cabinetul său, este urmărită penal, în acelaşi dosar, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Foloase materiale necuvenite

Ne puteți urmări și pe Google News

Neculai Onțanu este acuzat, potrivit unui comunicat al DNA, că a acceptat, în perioada 2006 – 2007, promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase, denunțător în cauză, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

După emiterea titlului de proprietate, Onțanu a primit o suprafață de 1.500 mp, pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către Loredana Claudia Radu și o altă persoană, interpuși indicați de edil.

Bacşiş de 4.200.000 euro

Potrivit DNA, în 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare, prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra a 500 mp către persoana respectivă și 1.000 mp către Radu. Prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana anonimă a fost de 500 euro/mp, valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative al Uniunii Notarilor.

În contractul încheiat cu Radu a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic. La modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate, nu s-a achitat nicio sumă de bani. Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Onțanu și a fost revândut de cei doi intermediari, cu 4.200.000 euro, susţin procurorii DNA.

Edilul, „modest” în acte

Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2015, Neculai Onţanu deţine un teren intravilan în Voluntari de 250 mp, pe numele soţiei, precum şi o casă de locuit în aceeaşi localitate, care figurează tot pe numele Veronicăi Onţanu, consoarta sa. În anul 2014, edilul declară că a donat o clădire fiicei sale, Laura Cristina. Achiziţii importante privind obiecte de artă şi bijuterii au fost făcute în 2005, iar valoarea estimată este între 15.000 şi 25.000 de euro.

Veniturile declarate se compun din salariul de primar al Sectorului 2 de 52.488 lei anual şi din pensia de 22.752 lei, la care se adaugă veniturile „nesemnificative” ale soţiei, pensionar activ, care se compun din salariul de 1.500 de lei pe an la S.C Artă şi Precizie Bucureşti şi din pensia de 8.700 de lei pe an. Totalul veniturilor familiei Onţanu în 2015 a fost de 85.440 de lei.

Cu toate acestea, datoriile edilului se ridică la 77.500 de lei, bani luaţi printr-un credit bancar, la care se adaugă un împrumut luat de la o ,,persoană fizică” de 35.000 de euro. În acelaşi timp, Neculai Onţanu are două depozite bancare, ambele realizate în 2010, în valoare de 2.000 de euro, respectiv 4.000 de dolari.

Edil de cursă lungă

Neculai Onţanu este primar al Sectorului 2 din 2000, fiind la al patrulea mandat. El urma să fie susţinut la alegerile din iunie de PSD şi UNPR, partid pe care îl conduce după retragerea lui Gabriel Oprea, pentru încă un ciclu de patru ani în aceeaşi funcţie. Onţanu este general de brigadă în rezervă. Pentru a stopa hoţia în sector, în cadrul programului „siguranţa cetăţeanului”, a instalat 242 camere video de supraveghere pe drumurile principale.