Cea mai IMPORTANTĂ firmă a lui Ovidiu Tender intră în insolvenţă

Cea mai IMPORTANTĂ firmă a lui Ovidiu Tender intră în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a decis ieri intrarea în insolvenţă a companiei Prospecţiuni, cea mai importantă firmă de prospecţiuni geologice din România şi una dintre cele mai mari Europa. Societatea este controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, care acum se află în închisoare, fiind condamnat la 12 ani şi 7 luni de detenţie în dosarul Rafo Oneşti şi Carom, pentru evaziune şi spălare de bani.

Prin aceeaşi hotărâre, Euro Insol a fost numit administrator judiciar, se arată într-un comunicat al companiei de insolvenţe, acceaşi care administrează şi Hidroelectrica. Potrivit sursei citate, deschiderea procedurii insolvenţei va crea un răgaz companiei pentru a depăşi greutăţile financiare temporare, cauzate de restrângerea activităţilor de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze, pe fondul scăderii preţului petrolului. 

În 2013, Prospecţiuni a înregistrat o cifră de afaceri de 382 milioane lei. Pe fondul prăbuşirii preţului barilului pe pieţele internaţionale, cifra de afaceri a scăzut la 307 milioane lei în 2014, respectiv la 192  milioane lei în 2015, an în care compania a încheiat exerciţiul financiar cu o pierdere de 26 milioane lei. 

Prospecţiuni s-a dezvoltat foarte mult sub conducerea americanului Gehrig Schultz, ajungând să deţină cam jumătate din piața europeană de prospectări geofizice, dar care anul trecut a decis să părăsească compania, după 7 ani în fruntea ei. 

Ne puteți urmări și pe Google News

La momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de 97 milioane lei către bănci, bugete şi salariaţi. În prezent, societatea are peste 750 de angajaţi.

Salvarea ar putea veni din Kuweit

Companiile petroliere de pe piaţa locală şi-au restrâns investiţiile, deci şi bugetele de prospectare, ca urmare a ieftinirii ţiţeiului, dar şi din cauza amânării legiferării noului sistem de rededenţe. În plus, noile exploatări sunt limitate de autorităţile locale şi de proprietarii terenurilor, care nu permit accesul investitorilor. 

În această situaţie, mai mulţi bani ar putea veni din afara ţării.  “În perioada 1 - 4 aprilie, am efectuat o vizită în Kuweit, unde am avut întâlniri cu oficiali ai Ministerului Petrolului şi ai Kuweit Oil Company, ocazie cu care am prezentat o ofertă integrată de servicii, plecând de la studii geologice şi de fezabilitate (Prospecţiuni S.A.), livrare de echipament petrolier, montaj şi mentenanţă (Vulcan S.A. Bucureşti şi Uztel S.A. Ploieşti). Acest consorţiu de firme româneşti are foarte mari şanse să obţină în Kuweit contracte de câteva zeci de milioane de dolari chiar în 2016”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Informaţii preţioase despre subsolul ţării

Prospecţiuni S.A a fost înfiinţată în anul 1950, cân se numea Institutul de Prospectări Geologice şi Geofizice de Hidrocarburi. Compania a obţinut informaţii privind structura geologică a subsolului ţării, prin achiziţia de date geofizice 2D şi 3D, procesarea şi interpretarea lor. Firma a fost implicată în prima achiziţie de date seismice 3D şi prima “radiografie” a fundului mării.

Experienţa companiei este extinsă şi la nivel internaţional încă din anii '70, în ţări precum Irak, Libia, Iran, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia sau Senegal.