Ce variante are Grindeanu pentru Ministerul Justiţiei

Ce variante are Grindeanu pentru Ministerul Justiţiei

EVZ vă prezintă numele luate în calcul în Coaliția de guvernare pentru funcția de ministru al Justiţiei. În timp ce premierul Sorin Grindeanu înclină să susțină un independent, PSD vrea în primul rând un ministru care să ofere partidului garanţia că nu va primi indicaţii de la Palatul Cotroceni

Noul ministru al Justiţiei va fi ales, mâine, în coaliţia de guvernare. Premierul Grindeanu ia „extrem de serios” în calcul o persoană neimplicată politic şi a făcut un portret-robot al viitorului ministru: să aibă „un background profesional dincolo de orice contestare”, să activeze în domeniul justiţiei şi să militeze pentru întărirea statului de drept şi respectarea drepturilor omului.

Pe linia Ponta-Cazanciuc

Una dintre variantele vehiculate intens în PSD, în ultimele zile, pentru Ministerul Justiţiei, este judecătorul Florin Aurel-Moţiu (46 de ani) care provine din judeţul premierului, au relatat surse guvernamentale pentru EVZ. Moţiu a fost judecător în Timiş în 1994-2002. El ajunge, în primul Guvern Ponta, secretar de stat la Justiţie, după care devine consilierul fostului ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc, rudă cu Ponta.

Judecătoarea Gabriela Baltag (48 de ani), membru al CSM, este un alt nume luat în calcul în coaliţia de guvernare. Ea s-a remarcat recent prin faptul că a condamnat „imixtiunile” preşedintelui Klaus Iohannis în justiţie.

Dan Lupaşcu (54 de ani), fost preşedinte al CSM, este o altă variantă discutată în PSD. Lupaşcu l-a apărat recent în instanţă, ca avocat, pe fostul vicepremier Gabriel Oprea.

În coaliţie se discută şi despre posibilitatea susţinerii decanului Facultăţii de Drept din Bucureşti, Flavius Antoniu Baias, sau a preşedintelui UNJR, Dana Gîrbovan (38 de ani). Gîrbovan a militat în ultima perioadă pentru lămurirea implicării serviciilor secrete în justiţie.

Societatea civilă

Surse din coaliţie spun EVZ că sunt luate în calcul inclusiv variante de ministru din societatea civilă, precum Victor Alistar, director executiv al Transparency International România, propus în 2012 ministru delegat pentru strategii guvernamentale.

Semnalul lui Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut un portret uşor diferit al viitorului ministru. „Trebuie să aibă capacitatea să relaţioneze cu instituţii internaţionale, să aibă ştiinţa Constituţiei şi a deciziilor CCR, să aibă capacitatea de a duce la final o dezbatere serioasă despre toate problemele legate de legislaţia din acest domeniu”, a spus el.

PSD-iştii l-ar putea susţine şi pe Eugen Nicolicea (60 de ani), liderul deputaţilor partidului, parlamentar din 1992 şi unul dintre juriştii consultaţi frecvent în PSD.

Epopeea OUG 13 și 14, la final

Camera Deputaţilor votează azi, în calitate de Cameră decizională, OUG 14 care abrogă OUG 13 referitoare la Codurile Penale. Majoritatea PSD-ALDE va vota „pentru”. Tot la Cameră ajunge azi, pentru respingere de această dată, OUG 13, după ce Ordonanţa a fost respinsă, aseară, în Senat. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele PMP, Traian Băsescu, s-au declarat nemulţumiţi că senatorii au fost nevoiţi să respingă Ordonanţa care a fost deja abrogată. În semn de protest, Tăriceanu nu a vrut să conducă şedinţa Senatului şi nici nu a votat. PSD a atenţionat ieri că există posibilitatea ca legea de respingere a OUG 13 să fie declarată neconstituţională.