Editura Evenimentul si Capital

PÂRÂCIOSUL Sorin Ovidiu Vîntu. Fostul MOGUL dădea în arest NOTE INFORMATIVE despre colegii din DETENŢIE

La 28 de ani, între 1982 și 1987, Vîntu a făcut 4 aniși 23 de zile de închisoare cu executare, la penitenciarul Bacău, fiind acuzat de delapidare
Autor: | | 35 Comentarii | 9975 Vizualizari

În anii ’80, când a stat închis, pentru delapidare, la Penitenciarul Bacău, Sorin Ovidiu Vîntu a dat mai multe note informative despre colegii de detenție. După eliberare, el a fost urmărit de Securitate deoarece organiza în casă un soi de club științifico - fantastic. Fostul mogul Sorin Ovidiu Vîntu (60 de ani) a fost recrutat de Securitate în închisoare, pe 26 mai 1983, și a semnat un angajament cu numele de cod „Nuș”. El ar fi dat 13 note informative, din care numai trei au fost descoperite.

Potrivit dosarului de la Curtea de Apel București prin care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere constatarea calității de colaborator al Securității pentru fostul mogul media, Vîntu a declarat despre deținutul Dumitru Tărâță, de la camera 8, că „este în vârstă, fără posibilități intelectuale deosebite, dar posedă o viclenie nativă, dublată de o mare experiență de viață, prin care a avut neșansa să treacă (fost deținut politic, fost deținut de drept comun)”. Așa se arată în nota transmisă ofițerului de Securitate pe 19 mai 1984 și semnată cu pseudonimul „Nuș”.

Vîntu a fost sfătuit să se apropie de Tărâță și să-l determine să renunțe la asemenea discuții. După întâlnire, SOV a povestit ofițerului că „face apologia acelor vremuri. A afirmat că făcea parte dintr-o grupare legionară în perioada postbelică. Am încercat să-i temperez aceste porniri. Mi-a replicat că sunt tânăr și că nu am de unde cunoaște realitățile acelor vremuri”, raporta Vîntu câteva zile mai târziu.

Aurul din Paris

Un alt coleg de închisoare denunțat de viitorul mogul media a fost Francisc Giurgilă. Pe 14 septembrie 1983, Vîntu arăta că a aflat despre colegul său că „după efectuarea pedepsei va trece în Franța, unde are o mătușă, la periferia Parisului, cu o cantitate neprecizată de aur. După expresiile lui, respectiva ar fi mare. Cu acest obiectiv în față a vrut să plece și prima oară”, se arată în altă notă informativă semnată de „Nuș”.

L-a pârât pe „potecar”

Un alt denunț îl privește pe Geo Rădulescu, despre care Vîntu a precizat că „a luat legătura cu Ion din comuna Târca (lângă Reșița). Individul este „potecar” de profesie, el i-a îndrumat pe cei doi spre graniță, pentru a ajunge la Biserica Albă, un sat din Iugoslavia. Ei s-au rătăcit și au trecut din nou în țară”. După aceste note, ofițerul de Securitate l-a lăudat pe Vîntu într-un raport intern. „Informatorul a furnizat date cu un ridicat conținut operativ, a respectat linia de conduită, a dat dovadă de tact și discernământ”, se arată în documentele de la dosar.

Cenaclu SF, acasă la Vîntu

După eliberarea din penitenciar, pe 26 decembrie 1985, Vîntu a acceptat să continue colaborarea cu Securitatea dar, în același timp, s-a ales cu dosar de urmărit. „A fost semnalat că, împreună cu alte persoane din anturajul său, se adună la domiciliul lui, prilej cu care, sub influența știrilor ce se audiază la postul «Europa Liberă», inițiază comentarii ostile la adresa orân duirii social- politice din țara noastră. În plus, are preocupări de redactare a unor scrisori al căror conținut nu este cunoscut până în prezent”.

Despre Vîntu, securiștii mai notau în dosarul „Sorin” că „la domiciliul său ar funcționa un cenaclu cu caracter științificofantastic, la ședințele căruia Vîntu, împreună cu persoanele din anturajul său, pun în discuție subiecte literare al căror conținut este necorespunzător”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate