Ce ar face PNL dacă Victor Ponta și-ar asuma răspunderea pe noul Cod fiscal? | VOCILE DREPTEI

Ce ar face PNL dacă Victor Ponta și-ar asuma răspunderea pe noul Cod fiscal? | VOCILE DREPTEI

Refacerea premierului Victor Ponta a început încă din decembrie anul trecut. El a profitat de euforia câștigătorului amețit de aburii victoriei și care scapă din vedere detalii esențiale din strategia învinsului de a se replia și a ataca pe furiș. S-a pus la dispoziția președintelui ales: dacă-mi cere să mă retrag și-mi promite că va numi un premier susținut de PSD, mă retrag. PNL a murmurat ceva, Iohannis a tăcut. A fost ca un îndemn la continuitate.

Victor Ponta și-a luat avânt în cursa de recuperare a forței politice. A convocat o ședință de partid în care și-a exclus adversarii și un partener, de ochii lumii. Dovadă că Dan Șova a fost reprimit în partid. Sebastian Ghiță a plecat singur. Relațiile dintre Ghiță și Ponta au rămas însă strânse. Doar strategie de imagine. Ponta a tăiat elanul celor ce voiau să-i ia capul, amânând sine die Congresul. Și-a unit partidul în jurul său, arătând cu degetul spre Cotroceni că-l tolerează în funcția de prim-ministru. S-au strâns toți în jurul liderului ca într-o formațiune de apărare romană ”broasca țestoasă”. Săgețile venite din exterior nu i-ar fi atins, din orice poziție ar fi fost trase. Dar n-a fost cazul.

Opoziția a plecat în vacanța de iarnă, care a durat până la 1 februarie. S-au dus să se relaxeze după campania tocmai încununată de succes. Când s-au întors, au găsit PSD și Victor Ponta deja fortificați. Cum cea mai bună apărare e atacul, PSD a început asaltul asupra PNL. Mai întâi, votul din Senat împotriva încuviințării urmăririi penale a lui Varujan Vosganian. Câtă vreme PNL a avut o treime dintre senatori absenți, cine să mai creadă că n-a fost părtaș la salvarea lui Vosganian? Acum aliații PSD se pregătesc de salvarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Greu de crezut că UDMR ar da vrabia din mână pe cea de pe gard: are nevoie de voturi pentru a-și salva anumiți parlamentari de la confruntarea cu procurorii, iar cele mai multe ar veni de la PSD, nu de la PNL. În plus, PNL nu poate negocia o astfel de protecție.

Frontul guvernamental e activ. În timp ce PNL repetă ca o moară stricată că ”lucrează” la programul de guvernare, Victor Ponta lansează în dezbatere noul Cod fiscal, cu măsuri cât se poate de liberale: impozit zero pe dividende la microîntreprinderi, ridicarea plafonului la 75.000 de euro pentru IMM, 1% impozit pe cifra de afaceri la firmele cu 2 angajați. Ce poate spune PNL? Că sunt măsuri populiste? Că FMI nu va fi de acord? Atât? Nu știm nimic despre programul de guvernare al PNL. Victor Ponta le-a furat bucata de cașcaval precum vulpea corbului din poveste.  Fostul PDL nu a învățat nimic din pierderea guvernării Ungureanu, în 2012, când a amânat nejustificat anunțarea reîntregirii salariilor. USL s-a prins că dacă nu demite guvernul, nu mai are șanse să câștige alegerile din toamnă, tăierea salariilor fiind principala lor armă de atac la PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News

În discursul de debut al ședinței de guvern, Victor Ponta a amintit despre promisiunile USL care se respectă prin acest nou Cod fiscal. Iată, deci, un prim semnal că așa își va apăra măsurile fiscale de eventualele atacuri ale liberalilor. Nu m-ar mira să-și asume răspunderea pe acest proiect. PNL ar fi încolțit: fie nu depune moțiune de cenzură, măsurile Codului fiscal fiind practic ale lor și doar transpuse în practică de un guvern de stânga, fie depune moțiune, asumându-și contestarea propriilor propuneri de relaxare fiscală pentru micile întreprinderi. Dacă moțiunea ar și trece, iar guvernul ar fi demis, Victor Ponta ar obține un extraordinar arsenal de luptă politică din opoziție. Ce ar face, așadar, PNL dacă guvernul și-ar asuma răspunderea pe Codul fiscal? Cel mai sigur, va regreta că a permis refacerea reptilei stând la soare, în rest…