Cazul reabilitării penale făcută de Primăria Mogoșoaia, taxat de instanță. După dezvăluirile din „Evenimentul zilei”, un judecător de la Tribunalul Ilfov a ANULAT decizia primarului

Cazul reabilitării penale făcută de Primăria Mogoșoaia, taxat de instanță. După dezvăluirile din „Evenimentul zilei”, un judecător de la Tribunalul Ilfov a ANULAT decizia primarului

Tribunalul Ilfov a admis cererea lui Aurelian Din de suspendare a unei decizii a primarului din comuna Mogoșoaia, Mihai Precup, care a decis demolarea unei anexe de la parterul unui bloc și anveloparea imobilului, fără acordul proprietarilor. Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, luni, 24 octombrie, semnăturile proprietarilor au fost falsificate iar pe listă figurează și o persoană decedată. Mai mult, Ministerul Dezvoltări a negat că ar fi alocat fonduri pentru acea reabilitarea termică.

Sub titlul „Reabilitare cu iz penal la Mogoșoaia. O moartă a cerut anveloparea unui bloc cu fonduri fantomă ”, „Evenimentul zilei” a dezvăluit că Primăria Mogoșoaia nu a dat curs solicitărilor noastre de a preciza în baza cărui proiect și din ce fonduri au fost reabilitate termic două blocuri, construite în anul 1967. Pe firul unei sesizări primite de la Aurelian Din, am aflat că locatarii unui imobil, unul fiind decedat, au fost semnați în fals pentru realizarea lucrării, iar Ministerul Dezvoltării ne-a transmis că nu a alocat bani pentru așa ceva.

Aurelian Din a cerut edilului Mihai Precup și Primăriei Mogoșoaia actele în baza cărora s-a decis anveloparea blocului în care deține un apartament, dar și argumentele legale care au stat la baza demolării unei terase tip balcon, construită în timpul comunismului pentru izolarea locuinței. Primăria și, implicit, edilul, au refuzat să dea curs solicitărilor sale și l-au somat să demoleze construcția, considerată ilegală de către autortățile locale. Apoi, au angajat o firmă care i-au demolat construcția, în lipsa lui de acasă. Aurelian Din a atacat în instanță decizia de demolare, iar luni, un judecător de la Tribunalul Ilfov a anulat decizia primarului.

„Admite cererea formulată de reclamantul Din Aurelian în contradictoriu cu pârâtul Primarul Comunei Mogoşoaia. Dispune anularea Dispoziţiei nr. 433/17.11.2015 emisă de Primarul Comunei Mogoşoaia. Ia act de împrejurarea că reclamantul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuielile de judecată pe cale separată. Părţile au drept de a formula recurs, în termen de 15 zile de la data comunicării prezentei. Recursul se introduce la Tribunalul Ilfov şi se soluţionează de către Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24.10.2016”, se arată în minuta instanței de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Balconul „communist”, mărul discordiei

Așa cum a relatat „Evenimentul zilei”, Aurelian Din deține un apartament, aflat la parterul unui bloc care a aparținut, în anii comunismului, fostei Întreprinderi Avicole Buftea. În anul 1988, fosta întreprindere la care era angajat, i-a amenajat o împrejmuire, un soi de terasă-balcon, deoarece, susține omul, avea infiltrații de apă și mucegai, din cauza unei diferențe de nivel. În martie 1993, Aurelian Din a cumpărat apartamentul. Conform contractului de vânzare- cumpărare, i s-a atribuit în folosință, pe durata existentei construcției, terenul aferent locuinței , de 45,23 mp, suprafețe asemănătoare revenind tuturor celor opt apartamente din acel bloc. Nimeni nu l-a întrebat de terasa construită, timp de 27 ani. Omul și-a amenajat locuința, iar în anul 2012, împreună cu vecinul de la etaj, au anvelopat apartamentele. Pe 23 octombrie 2015, Aurelian Din susține că a primit un telefon de la o femeie care s-a recomandat secretara Primăriei Mogoșoaia, „doamna Martinescu”, care l-a rugat să vină până la primărie. „Am fost primit într-un birou în care se mai afla și Staicu Mihai, care s-a recomandat drept administrator, unde mi s-a spus că au primit fonduri europene și că vor să facă reabilitarea termică a blocurilor din Șoseaua București –Târgoviște, nr. 176, acolo unde locuiesc”, ne-a povestit Aurelian Din.

Demolat cu forța

Apoi, reprezentanții primăriei l-au întrebat dacă are autorizație de construcție pentru balcon. Le-a răspuns că nu, că așa l-a „moștenit” din vechiul regim. Drept urmare, i s-a pus în vedere că are la dispoziție 48 de ore să dărâme construcția, „făcută ilegal pe domeniul public”. „Mi s-a spus că ce am făcut eu acolo este infracțiune, iar domnul Mihai Staicu mi-a spus că, dacă nu fac ce mi s-a spus, voi fi amendat și, indiferent dacă eu vreau sau nu, dânsul va demola terasa, iar toate cheltuielile o să mi le impute mie. Am încercat să-i explic că această construcție era în momentul cumpărării casei, dar a spus că nu-l interesează”, a adăugat Aurelian Din. Cert este că el a cerut audiență la primarul Mihai Precup, care nu i-a fost acordată niciodată. A făcut plângere prealabilă la primar, a solicitat documentele în baza cărora s-a decis anveloparea, dar totul a fost în zadar. Astfel că, printr-o decizie, primarul e a hotărât demolarea terasei, pe 17 decembrie. În Ajunul Crăciunului, reprezentanții firmei angajate de primărie să anvelopeze, Ziggy Construct SRL, au venit și au început să demoleze acoperișul „balconului” și să dea jos anveloparea făcută de Aurelian Din. După anveloparea făcută de primărie, omul are, din nou, igrasie în casă. În plus, primarul l-a dat în judecată pentru plata contravalorii demolării.

Ministerul Dezvoltării: nu s-au alocat fonduri la Mogoșoaia

Față de această situație, „Evenimentul zilei” a cerut un punct de vedere și de la MDRAP. Surprinzător, oficialii Ministerului Dezvoltării ne-au transmis că „în perioada 2009 - 2016 unitatea administrativteritorială comuna Mogoșoaia, județul Ilfov, nu a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din UAT prin „Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, derulat conform O.U.G. nr. 18/2009”. În răspuns ni se explică faptul că alocarea fondurilor se realizează la solicitarea primăriilor care trebuie, mai întâi, să înștiințeze asociațiile de locatari. Aceste asociații fac o solicitare pe baza căreia primăria face, mai departe, demersurile la Ministerul Dezvoltării, operațiune care trebuie supusă avizării și aprobării de către conducerea MDRAP.

Firma abonată la bani publici

Numele firmei care a realizat reabilitarea blocurilor din Mogoșoaia, Ziggy Construct, apare în dosarul în care DNA îl anchetează pe fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență. Reprezentanta firmei, Natalia Adela Petrescu, este fosta consilieră a lui Chiliman și era abonată la contractele Primăriei Sector 1, numele ei figurând și în „Afacerea Panseluța”, prin care ADP Sector 1 a acordat sume mari de bani pentru amenajarea de spații verzi. Aceeași firmă apare și în contractarea unor lucrări publice în Slatina și în județul Dâmbovița.

Semnături falsificate

În cazul Mogoșoaia am descoperit că acordul Asociației de Locatari ai blocului M1 a fost „obținut” pe 26 octombrie 2015, cu puțin timp înaintea începerii lucrărilor. În Hotărârea adunării generale a proprietarilor (vezi facsimil) figurează semnăturile celor opt proprietari de apartamente. Însă, locatarii habar nu aveau că au semnat așa ceva. Mai mult, una dintre proprietare, Maria Cazacu, era decedată de un an, susțin locatarii. Niciunul dintre cei cărora li s-a solicitat identifice semnătura nu a recunoscut-o. Sesizările făcute de Aurelian Din sunt cercetate, acum, de un ofițer de la Poliția Ilfov.