Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

CAZ FĂRĂ PRECEDENT. Alina Bica a fost ARESTATĂ PREVENTIV. Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis-o după gratii 30 de zile pe ȘEFA DIICOT. REFERATUL PROCURORILOR

Alina Bica, în cătuşe, flancată de poliţişti FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 159 Comentarii | 10174 Vizualizari

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil arestării șefei DIICOT, Alina Bica. Ea a fost audiată joi seara mai multe ore la sediul DNA, după care a fost reținută pentru 24 de ore, fiind acuzată de abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea frauduloasă a unui teren pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Prejudiciul în acest caz se ridică la 62 demilioane de euro. Bica a fost audiată, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie, începând cu ora 16.30.

UPDATE - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deliberat şi a decis că şefa DIICOT să fie arestată preventiv pentru 30 de zile.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă pentru celelalte trei persoane reţinute în acest dosar: Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu, toţi acuzaţi de abuz în serviciu.

Alina Bica s-a prezentat la Poliţia Capitalei pentru a fi arestată, fiind însoţită de soţul sau, Mircea Bica.În referatul DNA cu propunere de arestare preventivă se arată că Alina Bica şi alţi membri ai comisiei au aprobat acordarea de despagubiri pentru omul de afaceri  Stelian Gheorghe, pentru un teren de 13 hectare, aflat într-o zona rezidenţială, deşi a fost incadrat ca teren agricol. La dosar exista un raport întocmit de evaluatorul Emil Nuțiu, care a stabilit o valoare de despăgubire de 377.282.300 lei deşi, iniţial, suprafaţa a fost evaluată la 113.954.741 lei. Anchetatorii mai susţin ca Nuțiu ar fi primit de la Stelian Gheorghe, înainte de efectuarea raportului,  între 30.000 și 100.000 lei, "pentru a supraevalua terenul, iar prin intermediari a fost realizată o intervenție la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor".

Laude pentru evaluator

La ședința din 15 martie 2011, susţin procurorii, evaluatorul Emil Nuțiu a fost invitat pentru a da explicații.Acesta ar fi făcut precizări generale, iar Alina Bica "a făcut un elogiu al profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată".

"Consecinţa deosebit de gravă a acestei activităţi infracţionale abuzive a inculpaţilor, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor, rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civie plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei ", se arată în referatul DNA.

Procurorii susţin că cei care au fost despăgubiţi "au realizat profit exorbitant, în timp ce ANRP s-a găsit în situaţia de a lăsa nesoluţionate alte mii de dosare de reconstituire".

În cătuşe

Şefa DIICOT a fost prezentată, ieri, judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ea a fost adusă la Instanța Supremă în duba Poliției, în jurul orei 16.30. Îmbrăcată într-o geacă verde, cu cearcăne adânci la ochi, Alina Bica a fost flancată de un poliţist pentru a nu i se vedea cătuşele. Audierea a avut loc în şedinţă secretă. Mandatul de reţinere pentru 24 de ore a expirat aseară.

Joi seara, secția procurori a CSM a avizat reţinerea ei pentru 24 de ore şi doar arestarea la domiciliu a şefei DIICOT, însă a revenit asupra deciziei după ce DNA a trimis mai multe documente.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, ieri, că DNA are în investigare fapte de corupție comise de magistrați și că ”nu este un conflict personal, așa cum s-a vehiculat în mass-media”. ”Nu suntem structuri în competiție. Când sunt incidente de acest gen nu trebuie să aruncăm o culpă asupra întregului colectiv. Nu suntem structuri în competiţie, suntem structuri care colaborăm foarte bine instituţional. Atunci când sunt incidente de acest gen, când sunt colegi magistraţi suspectaţi că au comis diverse fapte, nu înseamnă că trebuie să aruncăm o culpă instituţională asupra întregului colectiv. Atât în cadrul DNA, cât şi în DIICOT am avut situaţii de acest gen. Pot să vă spun că am avut la DNA procurori care au fost suspectaţi şi care au fost arestaţi preventiv pentru corupţie, dar acest lucru nu înseamnă că toată instituţia este de vină. Nici DNA, nici DIICOT, nu înseamnă un om. Faptul că un procuror din DIICOT este suspectat de fapte de corupţie, nu înseamnă că toată lumea din DIICOT a comis aceste fapte”.

Cercetări extinse

Întrebată cine urmează, șefa DNA a răspuns: ”Cine a comis fapte de corupție”. ”În cursul zilei de joi, s-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie şi cu privire la alte persoane. Nu pot în acest moment să fac publice numele sau faptele noi deoarece persoanele care sunt implicate în investigaţie nu au luat toate la cunoştinţă de săvârşirea acestor infracţiuni. Pot să vă zic că sunt atât fapte, cât şi persoane noi. Vom verifica absolut toate aspectele care decurg din declaraţiile martorilor, din înscrisurile care au fost ridicate, pentru că mare parte din probatoriu se bazează pe documente. Pot să vă spun că au fost persoane, care, fiind audiate în anchetă, au colaborat cu procurorii DNA, au făcut denunţuri şi au adus la cunoştinţa procurorilor şi alte fapte care s-au săvârşit în acest dosar”, a precizat Kovesi.

De asemenea, întrebată de jurnaliști dacă DNA anchetează deplasarea la Paris, din februarie, a Elenei Udrea cu șefa DIICOT, Laura Codruța Kovesi a precizat:  "Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în acest caz. Sunt elemente care țin, poate, de încălcarea statutului de magistrate, nu sunt elemente de natura penală".

Ancheta DNA

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, susțin procurorii, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

”Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, susțin procurorii DNA.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase. Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, au fost reținuți joi noaptea pentru abuz în serviciu.

Caracatița retrocedărilor

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011: fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Cel care a întocmit raportul de evaluare, expertul Nuţiu Emil de la SC Business Evaluator SRL, a fost reţinut, sub acuzaţia de abuz în serviciu. În cazul lui Sergiu Diacomatu, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, iar deputatul Marko Attila a fost pus sub urmărire penală. Tot sub control judiciar este cercetat, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Gheorghe Stelian, care, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu cei trei oameni de afaceri 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate