CÂT POȚI câștiga dacă investești pe bursă. VEZI previziunile analiștilor

CÂT POȚI câștiga dacă investești pe bursă. VEZI previziunile analiștilor

În funcție de rezultatele semestriale și ultimele evoluții bursiere, cele mai atractive acțiuni tranzacționate la Bursa de Valori București sunt ale companiilor din domeniul energiei, pentru care se estimează dividende consistente, și cele care s-au depreciat accentuat în raport cu fundamentele financiare solide, potrivit unei analize Tradeville.

Una din cele mai importante teme pe piața de la BVB rămâne cea a dividendelor, respectiv un ciclu sezonier de creștere pentru companiile cu rezultate financiare bune și tradiție în plata unor dividende generoase în intervalul toamnă-primăvară.

„În ordinea atractivității dividendelor estimate de noi pe baza rezultatelor semestriale, pe primul loc se află Transelectrica (TEL), de la care ne așteptăm la un dividend brut de 3,70 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 16% la prețul din prezent”, a declarat Georgiana Androne, analist la Tradeville.

Ajutată de majorările de tarife reglementate, compania a raportat o creștere a profitului semestrial cu 120%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Transgaz (TGN) își revine în forță după eșecul proiectului Nabucco, ce i-a afectat profitabilitatea anul trecut, marcând un avans al profitului cu 118%.

Analistul Tradeville estimează un randament brut de 25 lei/acțiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%.

Potrivit specialiștilor Tradeville, în ciuda creșterilor recente ale cotațiilor, ambele companii de utilități sunt încă subevaluate potrivit multiplului de preț PER la nivelul companiilor din BET.

În opinia acestora, top 3 al dividendelor este completat de Romgaz (SNG), care a profitat din plin de procesul de liberalizare a pieței de gaze naturale și a raportat o creștere de 40% a profitului semestrial.

Acțiuni mult subevaluate

Pentru investitorii care acceptă un risc ridicat, Deutsche Bank (DBK) poate reprezenta o bună oportunitate de câștig, consensul Reuters indicând un potențial de apreciere de 29%, în condițiile în care acțiunile băncii au scăzut cu 25% de la începutul anului, sub impactul profitabilității modeste pe fondul cheltuielilor cu litigiile și al costurilor de restructurare.

Totodată, după o perioadă de corecție în linie cu piața, titlurile Volkswagen (VOW) dau impresia că s-au stabilizat și că pot reveni pe o tendință ascendentă, analiștii Reuters având un preț-țintă cu 25% față de cotațiile curente. Premisele evoluției viitoare sunt legate de îmbunătățirea condițiilor economice în Europa, principala piață (unde 1 din 4 autoturisme vândute este Volkswagen) și de creșterea cererii de vehicule Volkswagen în SUA și țările emergente (în special China).