Editura Evenimentul si Capital

CÂT are ANAF dreptul să-ţi oprească din salariu, dacă ai întârziat cu plata taxelor

Autor: | | 3 Comentarii | 6442 Vizualizari

Statul român nu închide ochii atunci când vine vorba de recuperarea datoriilor de la rău-platnici. Agenția Națională de Administrare Fiscală(ANAF) blochează conturile oricui nu își achită dările la termen. Oricât de ușor le-ar fi celor afectați să acuze instituția publică, de multe ori o bună parte din responsabilitate le revine chiar celor vizați de ANAF. Totuși, în cazul unui viciu de procedură, când toți banii ar putea fi blocați, contribuabilii trebuie să fie foarte atenți dacă au acces la veniturile din salarii, care sunt supuse acestui proces în mod diferit.

Înștiințările de la Fisc nu ajung mereu în cutia poștală și nu puține sunt cazurile când unii dintre noi se mută fără să schimbe adresa de domiciliu în acte, iar plicurile sunt trimise la vechea locație. Sunt cele mai răspândite scenarii care în final duc la blocarea conturilor contribuabilului până la clarificarea situației. Persoanele fizice care au ajuns să aibă conturile blocate, inclusiv veniturile salariale, trebuie să aibă în vedere faptul că s-ar putea să fie afectați de un viciu de procedură.

„În cazul în care, prin conturile bancare persoanele fizice încasează venituri din salarii, pensii precum și ajutoare sau indemnizații cu destinație specială, poprirea acestor venituri trebuie făcută în condițiile prevederilor Codului de procedură civilă. Astfel, veniturile din salarii pot fi poprite numai la nivelul a o treime din acestea”, ne-a explicat Camelia Niță, Managing Director al TMF Group România, companie de outsourcing cu acoperire globală. Astfel, într-un asemenea scenariu, contribuabilul trebuie să meargă la Administrația Financiară de care aparține pentru a reclama și pentru a rezolva situația neplăcută. Din păcate, puțini cunosc acest aspect și rămân pentru mai mult timp cu toți banii blocați.

Până să se ajungă la poprire mai există o serie de soluții utile și confortabile, la care poate apela oricine a uitat să achite o amendă sau a achitat-o dar nu a trimis dovada plății ori a depășit termenul achitării impozitelor.

„Cel mai util sfat este ca fiecare să aibă un calendar de care să țină cont când vine vorba de plata impozitelor. Dovada de plată a amenzii, de asemenea, ar trebui păstrată, însă contibuabilul trebuie să știe că o solicitare adresată administrației financiare unde a achitat contravenția îi poate, de asemenea, furniza dovada originală de plată”, ne-a spus Emine Constantin, Managing Director al TMF Group România.

Executarea silită începe prin comunicarea somației de plată a datoriei restante către stat. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației plata nu este efectuată se continuă măsurile de executare silită, iar după 30 de zile de la momentul comunicării se ajunge la poprirea conturilor, urmată de mai multe drumuri la Administrația Financiară, pentru remedierea situației.

Revelația conturilor blocate apare mai mereu fix în momentul când trebuie efectuată o plată, iar cel pățit ajunge să prețuiască și măruntul mai găsit prin buzunare. În 2013, inspectorii ANAF au vizat aproximativ 1 milion și jumătate de români, conturile pe care s-a pus poprire însumâd un sold de 5 miliarde de lei. Se pare că nici statistica aferentă anului trecut s-ar putea să nu arate prea bine.

Persoane juridice

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate