Cartelele telefonice anonime, atac la securitatea națională
- Virgil Burl ă
- 22 septembrie 2014, 00:00
Parlamentul trebuie să voteze o nouă lege care să permită identificarea celor care cumpără cartele telefonice de unică folosință pentru a comite infracțiuni. Cartele prepay au fost folosite în fapte penale grave.
După ce Curtea Constituțională a declarat Legea „Big Brother” ”și cea a cartelelor pre-plătite ca fiind neconforme cu legea fundamentală a țării, Serviciul Român de Informații (SRI) cere Parlamentului punerea acestora în concordanță cu criticile CCR. Serviciul secret dorește „adoptarea urgentă a unor soluţii normative prin care să se asigure echilibrul între nevoia de a proteja drepturile omului şi responsabilitatea de a apăra securitatea naţională”, se arată într-un punct de vedere al instituției exprimat de purtătorul de cuvânt al acesteia, Sorin Sava.
Potrivit acestuia, deciziile Curții Constituționale „au produs un vid legislativ, cu consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale”.
În ultimii doi ani, mare parte a dosarelor instrumentate de procurorii din toate structurile de Parchete s-au bazat pe informații, cele mai multe fiind interceptări, „livrate” de SRI.
Manual de utilizare
Comunicațiile efectuate în contrabanda cu țigări de la frontierele României se derulează exclusiv prin folosirea acestor cartele pre-plătite care pot fi achiziționate foarte ușor, fără a putea fi identificat cumpărătorul. În ultimii ani, mai multe percheziții la locuințele traficanților au scos la iveală zeci de telefoane mobile și cartele preplătite. În unele cazuri, cartelele sunt folosite pentru o singură „lovitură”, ulterior fiind distruse de cei implicați în activități ilegale.
Aceleași dispozitive sunt folosite de deținuții din închisori pentru a înșela persoane în vârstă prin metoda „Accidentul”. Astfel, pușcăriașii sună din închisoare, se recomandă avocați și solicită bani pentru a le reprezenta copiii în cazul unor presupuse accidente provocate de aceștia.
Folosind baza legală a stocării datelor pentru 6 luni (prevedere care a fost declarată între timp neconstituțională) au fost rezolvate o serie de cazuri celebre. În 2009, doi tineri au furat 70.000 de euro după ce au lovit paznicul cu un pistol. Ulterior, s-a constat că aceștia au folosit zece cartele pre-plătite, imediat după comiterea jafului.
În casa fostul primar din Cluj Napoca, Sorin Apostu, au fost găsite la o percheziție 17 telefoane mobile cărora le tot schimba cartelele.
Alte cazuri rezolvate
Acest gen de cartele sunt folosite și de oamenii certați cu legea pe care ar trebui să o apere. Anul trecut, procurorii DNA au descoperit în biroul comisarului Ioan Brînduș, adjunct al șefului Poliției Bihor, mai multe telefoane mobile cu cartele prepay folosite de acesta pentru a evita interceptarea și identificarea sa. Judecătoarele de la Înalta Curte trimise în fața instanței pentru fapte de corupție, cum ar fi Georgeta Barbălată, Alina Corbu, Gabriela Bîrsan sau senatorul Marius Ovidiu Isăilă nu ar fi putut fi trimiși în judecată fără ajutorul SRI, care a interceptat convorbirile celor implicați în mai multe cazuri de corupție. Dan Emil Manolachi, „cârtița” din DNA, a fost prins tot cu ajutorul interceptărilor făcute de Serviciul secret.