„Capcanele” asigurărilor de locuințe luate prin credit

„Capcanele” asigurărilor de locuințe luate prin credit

Clienții băncilor care au credite imobiliare trebuie să-și prelungească anual asigurarea pentru casă. În caz contrar, banca încheie polița în numele lor.

O mulțime de români și-au cumpărat locuințe în ultimul timp, în special începând cu 2009, odată cu demararea programului de creditare susținut de garanții guvernamentale „Prima Casă”. Cum nu toți își prelungesc asigurările pentru locuințe la timp, instituțiile de creditare au găsit soluția pentru a-și putea recupera banii în caz de dezastru: o poliță de asigurare emisă automat, punând astfel clientul în fața faptului împlinit.

EVZ i-a întrebat pe reprezentanții BCR, instituția care a acordat cel mai mare număr de credite „Prima Casă”, cu o pondere de aproximativ jumătate din acest tip de împrumuturi în valută, ce se întâmplă în cazul în care, după expirarea asigurării pentru imobil, titluarul creditului imobiliar nu încheie o nouă asigurare.

Aceștia au confirmat că, într-o atare situație, lunar i se solicită clientului o anumită sumă în cont, ce „reprezintă prima aferentă poliței de asigurare a locuinței încheiată de către BCR în numele clientului, conform notificării transmise către acesta în cadrul procesului de monitorizare automată a asigurărilor”. Clientul este informat cu o lună înainte că îi expiră polița și, timp de o lună, este așteptat la ghișeu cu o nouă poliță, în caz contrar banca „procedând la emiterea în mod automat a unei polițe de asigurare cu un pachet minim de riscuri acoperite (doar pentru sumele ce exced suma asigurată prin PAD), valabilitate lunară și încasare automată primă din contul clientului”, ne-au declarat oficialii BCR.

Potrivit legii, începând cu vara anului 2010, orice imobil din țară trebuie să fie asigurat obligatoriu împotriva dezastrelor. În ciuda faptului că legislația prevede o amendă de 500 lei pentru proprietarii de imobile neasigurate, în realitate, niciun primar nu are curajul să-și penalizeze alegătorii. Din aproximativ 8,5 milioane de locuințe existente în România, doar 1,57 milioane erau, în luna septembrie, asigurate printr-o poliță obligatorie. În total, cumulând și polițele facultative, aproape jumătate din locuințe sunt însă asigurate.

Cine încasează despăgubirea

Toți românii care au credite ipotecare trebuie să știe că, deși ei sunt cei care plătesc asigurarea pentru locuință, beneficiarul în caz de dezastru este banca. Însă ce se întâmplă în cazul în care dezastrul care distruge imobilul are loc după ce clientul a achitat o mare parte din sumă? „Drepturile de despăgubire provenite din polița de asigurare a imobilului sunt cesionate în favoarea băncii până la stingerea integrală a creditului, nu există o condiționare legată de suma rămasă de rambursat”, ne-au răspuns reprezentanții BCR. Abia după ce este plătită toată suma rămasă de rambursat, dacă mai rămân bani, aceștia ajung la client.

Ne puteți urmări și pe Google News