Editura Evenimentul si Capital

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Medicina românească, între fraudă și turism medical

14-06/10-11-incubator-rzv-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 870 Vizualizari

După scandalul rețetelor false, în vizorul DNA a intrat acum fenomenul licitațiilor trucate din spitale. Vizate sunt inclusiv achizițiile pentru dotarea mai multor maternități, program cu bani de la Banca Mondială. În același timp, spitalele private concurează cu succes cu cele din Vest, reușind să atragă străini, care le preferă pentru prețurile mai mici decât în țările lor.

Ministerul Sănătății și câteva spitale din București au fost călcate, ieri-dimineață, de procurorii DNA, care suspectează o fraudă de amploare la achiziții publice. Vizați sunt mai mulți directori care ar fi organizat licitații, dar și trei firme care ar fi câștigat contracte la prețuri supraevaluate. În atenția procurorilor au intrat și programele prin care au fost modernizate secțiile de neonatologie ale unor spitale, printre care Polizu, Cantacuzino și Pantelimon, derulate prin fonduri de la Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții.

Alături de rețetele false, frauda la achiziții în spitale reprezintă o „bubă” mai veche a sistemului sanitar.

Medici renumiți, în comisii

În perioada 2007-2008, România a derulat un program în valoare de 80 de milioane de euro pentru dotarea, reabilitatea și modernizarea mai multor maternități din România. DNA suspectează că aparatura ar fi fost cumpărată la prețuri mai mari decât cele ale pieței, iar contractul ar fi fost atribuit unei firme olandeze. Prejudiciul ar fi de ordinul milioanelor de euro.

Vizați sunt mai mulți funcționari publici din cadrul Ministerului Sănătății, dar și unii medici „de renume”, care ar fi fost cooptați în comisiile de atribuire ale contractelor tocmai „pentru a da greutate deciziilor care se luau”, au declarat surse judiciare, pentru mediafax.ro. Medicii și funcționarii ar fi fost recompensați apoi cu bunuri și servicii de către societate.

Șeful Clinicii de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino, dr. Adrian Crăciun, a fost chemat, luni dimineață, la serviciu, pentru a fi prezent la percheziții. Oamenii legii au ridicat o serie de documente, precum și computerul acestuia. „Anchetatorii ne-au precizat că nu au venit pentru probleme care vizează Spitalul Cantacuzino, ci strict programul de neonatologie”, a declarat managerul de la „Cantacuzino”, medicul Iulian Brezean.

În prezent, în cauză se efectuează urmărirea penală „prin raportare strict la fapte”, și nu față de vreo persoană. Ancheta DNA este făcută în colaborare cu autorități din Marea Britanie și Olanda, dar și a inspectorilor din cadrul Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF.

Guvernul se laudă la Bruxelles cu licitațiile!

Fraudele la achizițiile publice din spitale ar putea fi combătute prin licitații centralizate, un proiect despre care se vorbește de ani de zile, dar care a fost amânat în mod constant din motivele expuse mai sus. „Problema de fond este că deși avem o legislație care desemnează Ministerul Sănătății ca autoritate centrală în organizarea de achiziții publice din 2012, această sarcină a fost evitată pentru că a existat permanent tentația unor licitații trucate, iar azi avem dovada clară de ce nu se dorește acest lucru”, spune Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, din cadrul Societății Academice Române.

Problema în cazul licitațiilor centralizate este faptul că ar exista „un singur câștigător mare și mai mulți pierzători individuali, pe când micro-licitațiile organizate de unitățile sanitare presupun ca fiecare mic furnizor să își găsească un client”, mai spune expertul. Paradoxal, Guvernul se laudă la Bruxelles cu reforma din domeniul licitațiilor. „Acum două săptămâni, Guvernul a trimis un Plan Național de Reformă către comunitatea europeană, iar la capitolul sănătate a trecut la realizări licitațiile centralizate, ceea ce nu este adevărat. S-au făcut doar două, pentru benzină și ambulanțe, și a mai fost încercare, pentru stenturi”, conchide Paveliu.

Străinii vin în țara noastră să slăbească și să întinerească

Sistemul medical privat, mai puțin afectat de corupție, atrage anual mii de „turiști”. Faimosul tratament cu Gerovital al Anei Aslan, operațiile pentru obezitate și cele ortopedice reprezintă atuurile României în lupta pentru atragerea străinilor. Serviciile stomatologice și operațiile estetice sunt deja foarte căutate, datorită prețurilor de două-trei ori mai mici decât în Vest. Turismul medical, deși la început, compensează partea mai puțin frumoasă a sistemului nostru sanitar, dezvăluită de nenumăratele scandaluri din ultima vreme. România ar putea câștiga aproape jumătate de milion de euro anual, dacă ar reuși să scape de eticheta de țară cu sistemul medical la pământ. Directiva 24, ce le permite cetățenilor europeni să se trateze oriunde în UE, pe banii fondului de asigurări, ar putea fi o oportunitate extraordinară ca să atragem străini la tratament, mai ales pe partea de servicii medicale pentru care în Occident se creează liste de așteptare mari.

Țara noastră ar putea atrage însă pacienți, mai ales pe partea de servicii neacoperite de asigurări – stomatologie, chirurgie estetică, operații de obezitate – unde s-au făcut investiții mai mari ca în Occident, iar prețurile sunt de până la trei ori mai mici. Tratamentul cu Gerovital al Anei Aslan, devenit brand de țară, „i-a vrăjit” pe asiatici.

Operațiile de ochi, cerute la export

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate